CE Oltenia, la 11 ani de la înființare: "S-a închis aproape jumătate din capacitate!"

La 11 ani de la înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, compania se află în proces de închidere. Grupul 3 de la Rovinari a fost închis, iar salariații nu sunt prea optimiști că va fi repornit vreodată grupul 5, care este în modernizare. Cu un viitor incert în față, mulți energeticieni își fac planul de pensionare. La Termocentrala Rovinari, de exemplu, aproape o treime dintre salariați se încadrează în condițiile Legii 197.

„Grupul a fost prins în planul de restructurare şi trebuia să se închidă, la fel ca şi grupul de la Turceni. Din păcate nu s-a pus nimic în locul lor. Grupul 3 mai are o problemă în sensul că trebuie să iese în toamnă, în noiembrie, grupul 5 dintr-o reparaţie capitală, de câţiva ani buni. Desulfurarea grupului 5 se va face prin intermediul instalaţiei de desulfurare a grupului 3. Vor fi făcute acele aducţiuni ale gazelor arse de la grupul 5 spre instalaţia de desulfurare, lucru pentru care oricum s-ar fi oprit o perioadă bună de timp, până se făcea această cuplare cu desulfurare”, a transmis, pentru ziarul Pandurul, liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu.

Deşi grupul 3 a fost închis, Termocentrala Rovinari se confunta cu deficit de personal. Cel mai probabil, salariaţii care activau în acesta vor fi repartizaţi în celelalte grupuri funcţionale: „La noi, în Termocentrala Rovinari, era deficit de personal. Practic noi nu mai aveam personal să funcţionăm cu trei grupuri. Politica de personal este una de reducere a locurilor de muncă, practic să trimită oamenii acasă. Ce va fi pe plus, vor prelua deservirea celorlalte grupuri rămase în funcţiune. Şi la grupul 5 este o incertitudine. Nu ştim daca se va termina şi nu ştim dacă ne vor lăsa să intrăm cu el în exploatare”, a afirmat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Aproximativ 33% din persoalul de la Rovinari îndeplineşte condiţiile de pensionare: „La Termocentrala Rovinari, din 1200 de oameni, vreo 400 îndeplinesc condiţiile pe Legea 197 până la 31 iunie”, a adăugat Constatin Mitrescu.

La 11 ani de la deschiderea CEO, numărul salariaţilor a scăzut drastic, iar sindicaliştii sunt de părere că soicetatea se va închide mult mai devreme decât s-a preconizat: „S-au închis din această companie, deja, 6-7 grupuri energetice. Erau 13 grupuri energetice, în 2012 când a fost creată această companie. Iată că după 10-11 ani, s-a închis aproape jumătate din capacitatea companiei, dar cu toate astea, pe parte socială şi economică nu s-a luat nicio măsură. Pur şi simplu s-au închis locuri de muncă. Au fost oameni concediaţi, trimişi acasă, iar acum, la ora la care vorbim, se mai închid două grupuri energetice, fără ca legea care ne recunoaşte condiţiile de muncă, respectiv Legea 197, să îşi producă efectele. Cu alte cuvinte nu avem, încă, nicio decizie de pensionare, emisă de Casa de Pensii. Tot puterea politică nu a dat nicio decizie de pensionare, dar cu toate astea au închis jumătate din capacităţile de producţie, jumătate din locurile de muncă ale aceste companii. Eram undeva la 20.000 mii de salariaţi în 2012, acum suntem 11.000”, a mai spus Manu Tomescu.

Vizualizări: 1,749

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: