TranselectrIca anunță următorul grup care se oprește definitiv la CEO

Transelectrica a stabilit programul de opriri pentru data de 1 iunie, de unde rezultă că grupul 7 de la Turceni va fi oprit în acea zi, la ora 00.00, pentru a fi ținut în conservare în perioada 1 iunie 2023 - 31 decembrie 2025. Pornirea acestuia va putea fi realizată doar prin ordinul Ministrului Energiei, conform informațiilor Transelectrica.

Astfel, se pune în aplicare decizia Guvernului de a opri două grupuri pe cărbune, respectiv Rovinari 3 și Turceni 7, care ar fi trebuit să fie închise la sfârșitul anului precedent. Totuși, din cauza crizei energetice din anul anterior și a conflictului din Ucraina, funcționarea acestor grupuri a fost prelungită până la mijlocul acestui an.

În ceea ce privește grupul 7 de la Turceni, situația este clară - acesta va fi menținut în conservare timp de doi ani și jumătate, după care există șanse mari ca acesta să fie închis definitiv. În schimb, datele furnizate de Transelectrica nu indică încă oprirea definitivă a grupului 3 de la Rovinari, chiar dacă grupul a fost oprit vineri seara.

Grupul de la Rovinari apare acum oprit accidental în perioada 26 mai - 1 iunie, la ora 00.00 - adică momentul în care ar fi trebuit să fie oprit definitiv. Explicația oferită pentru această oprire accidentală este "Prevenire avarie: Neetanșeități Sistem sub presiune".

Începând cu sfârșitul anului 2020, au fost scoși din exploatare Blocul 8 al termocentralei Ișalnița, Blocul 3 de la Turceni, iar centrala electrică de termoficare Craiova II a fost externalizată. Astfel, în total, 945 MW pe cărbune au fost retrase din exploatare sau externalizate.

De la anul 2026, toate grupurile pe cărbune vor fi transferate în ceea ce se numește rezervă de capacitate.

Galerie foto


Vizualizări: 3,133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: