CE Oltenia la Bucureşti, posibil scenariu

Nişte şmecheri susţinuţi de ministrul Energiei vor cu orice preţ mutarea sediului social al Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti. Niciunul din motivele invocate public nu stă în picioare. Pe surse ni s-a spus că altfel nu poate fi decăpuşată compania. Dar de ce? Cum scăpaţi mai repede de influenţa Olguţei Vasilescu, de exemplu, dacă mutaţi sediul social la Bucureşti? Un argument livrat oficial este că baza de selecţie a specialiştilor în energie este mai mare la Bucureşti. Bun, dar pentru asta este suficient un birou de vânzări la Bucureşti. Apoi au spus că relaţiile cu ministerul, cu organismele de reglementare ar fi mai bune. Că s-ar scuti banii de transport şi diurna pentru cei din AGA, nevoiţi să vină la Târgu Jiu, o dată pe lună, pentru şedinţe. Au mai fost şi alte motive înşirate într-un comunicat, toate la fel de subţiri.
Un scenariu posibil este altul. Şmecherii chiar vor intrarea în insolvenţă, cum tot spune Ciurel. Cu sediul în Bucureşti, insolvenţa va fi judecată la Tribunalul din capitală, iar Remus Borza ar avea chef să se ocupe de problemă. Aşa, să tot bată drumurile la Târgu Jiu, nu i-ar fi confortabil. Poate că nu degeaba pune Borza presiune prin declaraţii pro intrare în insolvenţă. La vară Hidroelectrica iasă din insolvenţă şi Borza rămâne fără principala sa sursă de venit. Să nu uităm că, în primă fază, ministerul a vrut să pună firma lui Borza şi la Complexul Energetic Hunedoara, dar probabil au decis împreună să aştepte insolvenţa CEO.
Interesant este că ministrul Energiei a dat publicităţii un set de reguli pentru şefii din companiile de stat, una fiind ca aceştia să nu aibă dosare penale. În schimb, nu pare să fie deranjat să dea companiile de stat pe mâna firmei lui Borza, care are o condamnare cu suspendare pentru faptul că şi-a dat singur contracte de reprezentare juridică de la Hidroelectrica, de parcă nu lua oricum o grămadă de bani.
Că unii vor să pună CE Oltenia pe butuci, se vede şi din acţiunile Dispecerului Naţional. În ianuarie, când consumul a fost unul record, CE Oltenia a dat în sistem 3.000 MWh. În februarie, a dat doar 1.500 MWh, deşi toţi ceilalţi producători termo au rămas cu livrările din ianuarie. Asta deşi CEO este cel mai eficient producător termo din România.

Vizualizări: 2,412

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: