CE Oltenia susţine că nu este favorizată de guvern

Scandalul iscat în jurul hotărârii de guvern prin care producătorilor de energie pe bază de cărbune li se garantează accesul pe piaţă a provocat reacţia Complexului Energetic Oltenia. Termocentralele pe lignit intră zilnic pe piaţă cu o cantitate de energie cel puţin dublă faţă de cea garantată prin hotărârea de guvern. Complexul explică într-un comunicat faptul că are o capacitate de producţie permanent la dispoziţia sistemului energetic naţional, dar repetatele opriri şi porniri dictate de dispecer duce la o creştere a costurilor, dar şi a poluării.

Hotărârea de Guvern nr.138/2013, privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, nu generează un război intre producători, ci stabileşte nişte reguli minimale care să conducă la o funcţionare in condiţii de siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, se arată într-un comunicat al CE Oltenia. „Prin această hotărâre care garantează accesul la reţeaua de transport a 500 MW putere medie de la CEO, de fapt nu se creează nicio facilitate pentru CEO care a avut o putere medie livrată în primele 10 zile din luna aprilie de aprox. 1000 MW, iar de la începutul anului de 1472 MW. În această perioada, la dispoziţia sistemului au fost in permanenta cel puţin 3 grupuri care puteau produce aprox. 1000 MW, serviciu care nu a fost plătit de către operatorul de sistem”, arată sursa citată.

Producătorii termo sunt cei discriminaţi

Potrivit CE Oltenia, din cauza fluctuaţiilor foarte mari a surselor de energie regenerabilă, au fost necesare mai multe porniri şi opriri prin ordin de dispecer. „Toate costurile cu porniri-opriri pentru echilibrarea SEN au fost suportate de CEO. Aceste succesiuni de porniri-opriri, pe lângă costurile amintite anterior, conduc si la o deteriorare rapidă a echipamentelor cu creşterea cheltuielilor pentru asigurarea mentenanţei, precum şi cu costuri suplimentare pentru dezechilibrele produse in stările tranzitorii”, susţine conducerea Complexului.

Mai mult, în comunicat se arată că, în realitate, „nu sunt discriminaţi producătorii din surse regenerabile, ci sunt discriminaţi producătorii termo şi toţi consumatorii”. Iată şi explicaţia complexului: „Prin ordinul ANRE nr. 33/2012, preţul la „scădere” pe piaţa de echilibrare, cel care dictează ordinea de oprire a grupurilor, impus producătorilor termo, este de 100 de ori mai mare pentru aceştia. Preţul minim admis pentru regenerabile este de 0,1 lei/MWh, iar pentru termocentrale de 10 lei/MWh. Totodată, având in vedere bonusul acordat, preţul energiei regenerabile este cu mult mai mare decât cel al energiei pe lignit. Preţul real plătit de consumatori pentru energia regenerabila este de cel puţin 520 lei/MWh, respectiv de aproape trei ori mai mare decât cel pe care îl solicita CEO pentru energia livrată”.

POLUARE

Complexul Energetic Oltenia atrage atenţia asupra faptului că poluarea este mai mare din cauza numărului mare de opriri-porniri. „Grupurile CEO sunt oprite noaptea, iar a doua zi dimineaţa sunt pornite altele; in perioadele de pornire, gradul de poluare fiind foarte mare”, susţine complexul.

SIGURANŢĂ

HG nr.138/2013, prin Art.5, nu face decât „să asigure contravaloarea serviciilor oferite de către CEO operatorului de piaţă în vederea unei siguranţe sporite a SEN, pentru a face faţă la fluctuaţiile de producţie ale producătorilor din surse regenerabile”.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: