Ce plăţi compensatorii acordă CE Oltenia minerilor care pleacă voluntar

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a stabilit cuantumul plăţilor compensatorii oferite salariaţilor care sunt dispuşi să părăsească voluntar compania, cu acordul părţilor. Vor fi acordate între două şi şase salarii compensatorii, în funcţie de vechimea fiecărui solicitant. Decizia a fost luată de Directoratul CE Oltenia, iar sindicatele par să agreeze soluţia adoptată de administraţie pentru a reduce cheltuielile de personal. Cei interesaţi au termen pentru a depune solicitarea de plecare voluntară din companie. 

Conducerea CE Oltenia este dispusă să acorde două salarii medii brute pe unitate pentru salariaţii care au o vechime în societate sub 3 ani şi patru salarii medii brute pentru cei cu o vechime între 3 şi 10 ani. De şase salarii medii brute pe unitate vor beneficia minerii şi energeticienii care au o vechime în societate de peste 10 ani, care vor solicita să plece din companie.

Directorul general al CE Oltenia a vorbit încă de săptămâna trecută de un plan de plecări voluntare. "Vom demara şi un plan de plecări voluntare, cu condiţiile prevăzute în contract. Sunt salariaţi care sunt în concedii medicale, care sunt plecaţi în străinătate, care sunt în concedii fără plată, conform contractului vor beneficia de un anumit număr de salarii în condiţiile în care aceştia vor dori să părăsească unitatea", a declarat Ciobotărică, la finele comisiei mixte ce a avut loc joia trecută.  

Ce spun sindicaliştii

Liderii sindicali din CE Oltenia spun că plăţile compensatorii oferite de companie pentru salariaţii care vor să părăsească sistemul sunt juste. Mai multe plăţi compensatorii nu putea oferi administraţia, spune Dumitru Pârvulescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). "E posibil să fie, pentru că sunt cei plecaţi în concediu, în fără plată, aflaţi în străinătate sau alte forme. Nu ştiu câţi sunt, dar sunt pe la fiecare exploatare minieră. Şi dacă şi-au găsit un job mai bun acolo, este posibil să renunţe la acesta şi să ia plăţi. A doua chestiune, e posibil să fie persoane care nu au fost prinse în programul de concedieri, cu toate că îndeplinesc condițiile de pensionare. E posibil să fie un alt program care să le ofere plăți mai mici. Pentru câteva sute de oameni sigur va fi program. Plățile compensatorii oferite acum sunt ok, nici mari, nici mici. Dacă ar fi mai mari, ar influenţa pe cei care rămân pentru că se consumă din fondul de salarii, iar dacă ar fi foarte mici n-ar interesa pe nimeni. Probabil că e un studiu făcut de conducerea companiei", a comentat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.

TERMEN

Directoratul CE Oltenia a hotărât acordarea de compensaţii financiare pentru salariaţii cu contracte pe perioadă nedeterminată care încetează raporturile de muncă cu acordul părţilor. Angajaţii care vor să părăsească societatea vor putea depune solicitările la Direcţia Resurse Umane până în data de 30 martie. 

Vizualizări: 1,908

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: