Ce primărie din Gorj are conturile blocate la început de an

O primărie din Gorj are conturile blocate de Trezoreria Gorj. Este vorba de unitatea administrativ teritorială Roşia de Amaradia, care nu mai poate face plăti decât din bugetul propriu, pentru că nu şi-a redus datoriile învechite în luna precedentă cu procentul impus de legislaţia fiscală.

Un număr de şapte primării au raportat arierate, adică datorii mai vechi de 90 de zile, la Finanţe, în luna decembrie a anului trecut. Este vorba de Târgu Jiu, Motru, Târgu Cărbuneşti, Arcani, Ioneşti, Negomir și Roşia de Amaradia. Valoarea totală a arieratelor raportate la finalul anului 2016 a fost de 3.354.281 lei  şi provin din: obligaţii de plată către furnizorii de bunuri şi servicii pentru activitatea curentă în sumă de 668.563 lei, obligaţii restante faţă de salariaţi- 466.937 lei și obligaţii de plată către furnizorii de operaţii comerciale de dezvoltare sau obiective de investiţii în sumă de 2.218.781 lei. 
Una dintre primării, respectiv Roșia de Amaradia, are conturile blocate de Finanțe pe sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru că nu și-a redus cu 5% arieratele față de soldul lunii precedente, așa cum spune legea. Autoritățile locale au venit și cu o explicație pentru această situație. Au spus că datoriile învechite sunt niște bonusuri salariale câștigate de dascălii din localitate în instanță. Primarul Liviu Cotojman a spus că Inspectoratul Școlar Județean Gorj este cel care ar trebui să le plătească aceste drepturi profesorilor, dar că va face demersurile necesare cât să le dea banii cuveniți anul acesta. Ar fi vorba de o sumă totală de peste 460 mii, adică în jur de 7000 lei de dascăl. "Este vorba de drepturi de natură salarială. Numai că domnul inspector general Ișfan n-a înțeles și nu vrea să înțeleagă că este responsabilitatea Inspectoratului. Executorul judecătoresc a blocat conturile liceului. Văzând că nu are nimic de făcut și știind că școala este unitate subordonată primăriei a extins executarea", a declarat primarul comunei Roșia de Amaradia.

Cotojman a spus că va comunica aceste debite ca arierate în ideea că primăria va primi bani ca să plătească aceste drepturi profesorilor din comună.       

Vizualizări: 892

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: