Ce rămâne dacă dai impostura la o parte

Sunt aproape 30 de ani de când în România funcţionează tot felul de fabrici de diplome, denumite universităţi. Sunt aproape trei decenii în care sute de mii de români şi-au căpătat diplome pe bani, în care mii dintre ei au luat doctorate. Ponta este unul dintre aceşti impostori. Cu doctoratul plagiat a devenit avocat fără examen, a câştigat şi titluri universitare. Naşul lui, Oprea, nu doar că a fost doctor pe plagiat, a fost şi formator de doctori aleşi pe sprânceană din rândul procurorilor, poliţiştilor, judecătorilor, ofiţerilor de informaţii. Cei mai mulţi dintre ei, plagiatori.
Ponta este primul dintre impostori căruia i se va retrage titlul de doctor, dar universităţile sunt pline de plagiatori la catedră. Dacă mâine ar fi daţi cu toţii la o parte, ce ar rămâne? Cum ar fi produse peste noapte alte cadre universitare? Dacă mâine am da la o parte toţi incompetenţii din ministere, toţi birocraţii incapabili de reformă, ce ar mai rămâne? Dacă am scoate toţi corupţii din politică, pe cine am pune în loc?
Din păcate, curăţenia nu se va putea face într-o singură zi, dar, dacă s-ar putea, ar merita riscul de a rămâne teren viran în locul impostorilor. Pe un teren viran s-ar putea construi cu certitudine mai bine o nouă societate, decât în acest labirint al corupţiei, incompetenţei şi imposturii care blochează România. Ce punem în loc rămâne însă o întrebare legitimă, pe care o tot aud din gura miniştrilor tehnocraţi. Chiar şi atunci când identifică un segment bolnav în administraţie, spun că nu au ce pune în loc. O fi ajuns situaţia chiar atât de gravă?

Vizualizări: 398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: