Ce riscăm pentru un bronz de calitate?

Pe perioada verii principala preocupare pentru timpul liber este să ne bronzăm cât mai frumos. În concediu, la mare sau la munte, chiar şi în weekend, la piscină, trebuie să luăm însă măsuri pentru a ne feri de razele de soare şi să ne expunem numai la orele la care efectul razelor ultraviolete asupra pielii este minim.

Medicii recomandă ca razele solare să nu ajungă pe faţă pentru că au efecte negative asupra tenului. Şi pielea corpului este la fel de afectată de soare şi poate suferi după şedinţe de plajă la ore nepotrivite.

Soarele poate crea probleme pentru ten

O şedinţă de bronzat la soare nu aduce cu ea numai bronzul aferent, ci şi unele probleme pentru ten precum deshidratarea sau acneea. Chiar dacă efectul razelor ultraviolete nu se va vedea imediat, sunt unele efecte pe care le simţim după o “baie de soare” şi care am fi tentaţi să credem că sunt benefice. Este vorba de o reducere a secreţiei de sebum, mai ales la persoanele cu un ten gras, de o mascare a punctelor negre şi de o estompare a petelor roşii de la acnee. 

Medicii ne recomandă însă să nu ne lăsăm păcăliţi de toate aceste efecte pozitive, ele fiind de scurtă durată. Efectul razelor ultraviolete nu se poate vedea imediat, ci abia peste 10 – 20 de ani când e posibil să apară aluniţe, pete maronii pe piele, pierderea elasticităţii pielii sau chiar accentuarea celulitei.

“În urma expunerii la soare, indiferent de tipul de ten pe care îl avem, efectele secundare nu ezită să îşi facă apariţia. În cazul persoanelor cu ten gras, vorbim despre o accentuare a secreţiei de sebum de către glanda sebacee, în cazul persoanelor cu ten uscat este vorba despre o deshidratare intensă a epidermei, iar în cazul persoanelor cu un ten cu tendinţe acneice observăm o agravare a afecţiunii”, a explicat Neli Pfeiffer, specialist cosmetician al Apiestetic.

Soarele “în exces” duce la accentuarea celulitei şi a vergeturilor

Este deja ştiut că efectele razelor de soare în exces nu se fac simţite doar la nivelul feţei, ci si al întregului corp. De aceea se recomandă cremele cu factor de protecţie solară, dar există şi tratamente post expunere la soare pentru corp.

Accentuarea în timp a celulitei şi a vergeturilor ar fi un prim efect al expunerii la soare care nu am dori să ne afecteze. Şi pierderea elasticităţii pielii datorată razelor ultraviolete în exces e un alt efect negativ. Medicii au explicat aceste efecte prin pierderea apei din ţesuturi, prin expunerea excesivă la soare. Odată cu apa se pierd şi substanţe nutritive din piele, ceea ce duce la apariţia unei circulaţii sangvine deficitare şi la scăderea tonusului pielii. De aceea, specialiştii nu recomandă să stăm la soare între orele 11 şi 16, atunci când nici cremele de protecţie solară nu te pot salva de efectele negative ale soarelui asupra pielii.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: