Ce taxe cresc

Măsurile fiscale, despre care se vorbește de aproape trei luni, vor fi adoptate săptămâna viitoare, chiar dacă unele sunt încă în discuție și luni.

Guvernul a stabilit că își va angaja răspunderea, după o ultimă rundă de negocieri între liderii PNL - PSD. Rămâne în vigoare taxarea suplimentară a profitului băncilor, a celor care au case mai scumpe de 500.000 de euro, și a tichetelor de masă.

Cei care au case mai scumpe de 500.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3% din diferența care depășește această sumă. Liberalii ar fi vrut ca taxa să nu se aplice pe valoarea cumulată a locuințelor, dar nu i-au convins pe cei de la PSD.

Cei care au case mai scumpe de 500.000 de euro, dar banii au fost împrumutați de la bancă, vor plăti taxa numai pe valoarea casei, după ce se scade creditul. De exemplu, o locuință de 800.000 de euro, plătită cu 300.000 de euro cash și 500.000 de euro credit, va veni și cu o taxă suplimentară de 0,3% din 100.000 de euro.

Mijloacele de transport mai scumpe de 75.000 de euro, adică mașini sau bărci, vor fi impozitate o singură dată cu o taxă 0,3% din valoare totală.

După modelul Italiei, guvernul vrea să taxeze suplimentar, cu 1%, și băncile care au făcut câștiguri din majorarea dobânzilor.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Era să se definească foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri, la bănci nu e aceeaşi cifră de afaceri ca la o altă activitate comercială, şi au zis că vor specifica foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri”.

De la 1 ianuarie, angajații care primesc tichete de masă vor achita pentru acestea contribuțiile la asigurările de sănătate. Guvernanții vor să diminueze de la șase la două procente comisioanele firmelor care emit aceste carduri, iar angajatorii să aibă și posibilitatea să le dea oamenilor bani în locul tichetelor.

Cei din agricultură și construcții vor plăti contribuții la sănătate, potrivit noilor măsuri, iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei, vor datora statului impozitul pe venit, potrivit Știrilor Pro TV.

Vizualizări: 2,106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: