Elevii gorjeni, lăsaţi fără mâncare la şcoală. „Bani sunt, norme nu!”

Anul şcolar a început cu aceleaşi lipsuri ca şi până acum. Nici mâncarea promisă elevilor nu este acordată. O singură primărie din Gorj continuă programul Masa Caldă care a fost redenumit în Masă Sănătoasă. Restul aşteaptă norme de aplicare. În tot acest timp, copiii nu primesc mâncare de la şcoală. 

Cinci localităţi din Gorj sunt incluse în programul Masa Caldă şi au dat mâncare copiilor, anul trecut. De această dată, spun că nu pot face licitaţiile deşi au banii în conturi. Aşteaptă să se publice normele de aplicare.

Comuna Polovragi se regăseşte în această situaţie. “La abandonul şcolar şi absenteism, dă rezultate chiar foarte bune. Se reduce absenteismul, în primul rând. Putem aplica acest program şi toamna aceasta, dar aşteptăm să vină noile norme. Bani sunt, au rămas din exerciţiul financiar al anului şcolar încheiat, dar pentru noul an şcolar nu sunt norme de aplicare şi, în consecinţă, nu putem aplica Masa caldă până nu vin aceste norme”, a declarat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure, într-un interviu la Radio Infinit.

La Scoarţa, aceeaşi problemă. Sunt bani, dar nu şi norme. „Uitaţi ce zice în adresa primită de la Prefectură: Unităţile administrativ-teritoriale pot dispune măsuri organizatorice de implementare a programului naţional Masa Sănătoasă după publicarea cadrului metodologic şi procedural. Deci publicarea acestei ordonanţe nu există la ora la care vorbim. Noi dorim să implementăm acest program fiind strict necesar copiilor, dar nu avem procedură. Banii îi avem din proiectul trecut”, a declarat şi primarul din Scoarţa, Ion Stamatoiu.

Singurii elevi care primesc hrană sunt cei din Roşia de Amaradia. Edilul Liviu Cotojman a explicat cum a reuşit să continue acest proiect şi cum au primit toţi elevii din comună mâncare chiar din prima zi de şcoală: „Continuăm acest proiect. Beneficiază de acest program şi elevii de grădiniţă şi cei de ciclu primar şi gimnazial şi liceu. Avem banii repartizaţi până la sfârşitul anului pentru că au fost alocaţi pe an bugetar, motiv pentru care am organizat şi licitaţia la timp şi, începând cu prima zi de şcoală, continuăm acest program de a acorda masă caldă tuturor elevilor care învaţă pe raza localităţii şi am ales masa în regim de catering. Dacă sunt alţi primari care făceau parte din acest proiect pilot şi nu acordă masă caldă înseamnă că au o problemă administrativă. Nu înţeleg şi nu am explicaţii. Sunt atribuţii ale primarilor şi compartimentului din cadrul primăriei care trebuiau să rezolve problema aceasta a licitaţiei până să înceapă anul şcolar ca să fie acordat acest meniu elevilor. Sunt puşi în situaţia ca, la sfârşitul anului, să returneze sumele în loc să-i fi folosit pentru copii. Se pierd banii şi pierd şi elevii”, a declarat, la acelaşi post, şi primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. 

Vizualizări: 415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: