Ce temperatură trebuie să fie noaptea în casă pentru un somn ideal!

Un somn odihnitor este unul dintre factorii esențiali pentru sănătatea noastră.  Cunoașterea temperaturii ideale pentru dormit  este așadar importantă pentru a asigura un somn profund și regenerant.

Temperatura mediului în care dormi o poate influența pe cea a corpului, ceea ce reprezintă un factor important de reglare a somnului.

Potrivit experților, relația dintre ritmul somn-veghe și termoreglare este constantă pe parcursul celor 24 de ore și diverse cercetări științifice confirmă această legătură.

Expunerea la temperaturi peste 29°C limitează dispersia căldurii corporale care are loc datorită creșterii fluxului de sânge către piele, în special cea a mâinilor și picioarelor. În aceste cazuri, scăderea fiziologică a temperaturii interne care precede și însoțește somnul, este încetinită și contracarată de căldură excesivă.

Căldura, de fapt, influențează în mod deosebit prima fază a somnului definită ca NREM (Non Rapid Eyes Movement), în care activitatea cerebrală și metabolică a corpului nostru scade, pentru a favoriza odihna. Dacă la căldură se adaugă un nivel ridicat de umiditate, capacitatea corpului de a menține o temperatură adecvată poate fi grav compromisă.

Temperatura potrivită pentru dormit, în timpul sezonului de iarnă, trebuie menținută, conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și Ministerului Sănătății, între 18°C ​​​​și 22°C.

La fel, temperatura ideală din interiorul patului ar trebui să fie în jur de 32°C-34°C cu o umiditate medie între 40% și 60%. Acest echilibru poate fi alterat, de exemplu, de lenjeria de pat prea ușoară sau prin folosirea doar a lenjeriei de corp pentru a dormi în timpul sezonului de iarnă. Acest comportament expune corpul la o posibilă scădere a temperaturii în dormitor în timpul nopții, afectând menținerea somnului constant. Este suficient să te îmbraci corespunzător pentru a menține căldura potrivită în pat și pentru a promova somnul.

Vizualizări: 2,169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: