CE Turceni concediază o mie de salariaţi

Directorii şi liderii de sindicat de la Complexul Energetic Turceni s-au întâlnit ieri cu Constantin Bălăşoiu, viitorul director al Electra, pentru a discuta planul de concedieri. O mie de oameni vor pleca acasă în perioada 2011 – 2012, din care jumătate în luna martie a anului viitor. Aceasta este propunerea administraţiei, dar sindicatele au propus măsuri alternative de reducere a costurilor. Printre acestea, reducerea cu 10% a salariilor, renunţarea la o serie de drepturi, precum şi preluarea de către salariaţi a unor sarcini făcute în prezent cu firmele prestatoare de servicii.

CONCEDIERI PRECONIZATE: CE TURCENI - 1000 SALARIAŢI, SNLO - 1820, CE ROVINARI - 970, CE CRAIOVA - 500.

Toate companiile miniere şi energetice din Oltenia trebuie să reducă numărul de salariaţi cu 22%. Este vorba despre Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Măsura se impune pentru ca energia electrică produsă pe bază de lignit să devină competitivă ca preţ pe piaţă.

Ieri a avut loc o discuţie cu privire la reducerea de personal, la care au participat Octavian Graure, Corneliu Gârjoabă şi Dănuţ Pităroiu din partea administraţiei CE Turceni, Marin Condescu, Eugen Iovan, Adrian Marciuc, Vasile Geamănu din partea sindicatelor, Constantin Bălăşoiu în calitate de viitor director al Electra. Aceştia au stabilit că până la data de 10 ianuarie vor cădea de acord asupra planului de reducere a costurilor.

Sindicatele propun reducerea salariilor cu 10%

Surse din cadrul participanţilor la discuţii au confirmat pentru Pandurul că directorul Bălăşoiu a propus o reducere a numărului de personal cu 22%, procent care ar urma să fie aplicat la toate companiile de profil. Pentru CE Turceni, care are în prezent circa 4.600 de salariaţi, reducerea va fi de circa o mie de persoane. Corneliu Gârjoabă, director de resurse umane, a confirmat propunerea de reducere a o mie de posturi, dar a precizat că nu s-a luat încă o decizie. „Sperăm că nu vor fi niciun fel de disponibilizări, sindicatele au promis că vin cu alternative”, a mai precizat Gârjoabă. Prima tranşă de disponibilizaţi ar urma să plece în martie, termen posibil dacă planul de concedieri va fi pus în aplicare din 10 ianuarie.

Sindicaliştii nu au acceptat acest număr. Marin Condescu ar fi cerut ca la toate companiile să fie aplicat acelaşi procent de concedieri, iar apoi, dacă va fi cazul, salariaţii rămaşi să fie redistribuţi. O astfel de măsură ar fi de natură să bulverseze activitatea, sunt de părere membri ai administraţiei.

Alţi sindicalişti nu acceptă în primă fază niciun fel de disponibilizare şi a rămas ca în următoarele zile să propună măsuri alternative de reducere a costurilor. Cea mai dură ar fi reducerea tuturor veniturilor salariale cu 10%. Venitul mediu la CE Turceni este în prezent de 3.700 RON. De asemenea, sindicaliştii ar fi dispuşi să renunţe la plata dublă a zilelor de sâmbătă şi duminică, la o parte din biletele de odihnă şi tratament, precum şi la alte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă.

Propuneri, şedinţe...

O altă propunere a sindicaliştilor a fost aceea a preluării de către salariaţii CE Turceni a serviciilor prestate în prezent de alte firme. Marin Condescu ar fi dat exemplul cu firmele de pază, dar tot sindicaliştii sunt cei care propun ca salariaţii CE Turceni să accepte salariile celor de la pază, adică mult mai puţin decât au în prezent.

Liderul sindical Eugen Iovan a declarat ieri că miercuri va mai avea loc o discuţie şi că în acest moment nu se poate spune câte persoane vor fi concediate.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: