CE Turceni va strămuta 200 de familii din Mătăsari

Complexul Energetic Turceni a anunţat a ieri că 200 de familii din satul Runcurelu din Mătăsari, dar şi cimitirul şi biserica vor fi strămutate după ce frontul de lucru al carierei Jilţ Nord se apropie tot mai mult de vatra satului amintit. Compania a scos la licitaţie achiziţionarea documentaţiei în vederea strămutării cimitirului şi bisericii din satul Runcurelu, obiective care se vor afla peste puţin timp în faţa frontului de înaintare a carierei Jilţ Nord.

Purtătorul de cuvânt al CE Turceni, Mioara Dragalina, a explicat faptul că documentaţia supusă licitaţiei presupune două etape de proiectare distincte, pe de o parte strămutarea bisericii ortodoxe din satul Runcurelu, iar pe de altă parte strămutarea cimitirului ortodox din acelaşi sat. Aceasta a adăugat că strămutarea bisericii este complicată şi necesită o sumedenie de avize şi studii. „Conceptul tehnic de strămutare şi reconstrucţie constă în documentaţii de dezmembrare a bisericii pe module care se înregistrează, se codifică, se containerizează, se transportă şi se remontează pe noul amplasament care este cunoscut, dar deocamdată nu poate fi făcut public  fără acordul comunităţii locale“.

Aproape 800 de morminte mutate

Mioara Dragalina a mai precizat că vor fi documentaţii de strămutare şi de reconstrucţie a tuturor celor 779 înhumări. Pentru fiecare mormânt strămutat vor fi respectate regulile Bisericii Ortodoxe şi vor fi obţinute avizele Ministerului Culturii şi Cultelor, dar şi a Mitropoliei Olteniei.

„În costul total al achiziţiei sunt cuprinse atât studiul de fezabilitate cât şi proiectul tehnic şi de asistenţă tehnică a proiectantului pe perioada desfăşurării execuţiei lucrărilor. Deocamdată  lucrările de execuţie nu au fost scoase la licitaţie fapt pentru care nu vă putem informa despre costurile acestora.“, a spus Dragalina. Licitaţia pentru achiziţionarea documentaţiei s-a făcut conform normelor MLPAT aprobate prin Ordinul 11/N/1994 precum şi a ordinului 80/N/1996, a încheiat aceasta.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: