CE va monitoriza poluarea de la instalaţii de ardere mici şi mijlocii

Instalaţiile mici şi mijlocii de ardere folosite pentru încălzire sau pentru producerea de energie de la nivelul judeţului Gorj ar putea fi monitorizate de către Comisia Europeană(CE). Este vorba de sistemele de ardere cu instalaţii de la 1MW până la 50 MW. La nivelul judeţului Gorj astfel de instalaţii se găsesc la mai toate unităţile spitaliceşti, la Uzina de Termoficare de la Motru dar şi la câteva puncte ale OMV Petrom. Comisia Europeană pregăteşte o directivă care să limiteze emisiile de poluanţi din aer provenite şi de la aceste instalaţii. Când directiva va intra în vigoare, instalaţiile neconforme vor trebui îmbunătăţite sau chiar schimbate. 

Comisia Europeană are în dezbatere un proiect de directivă privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanţi proveniţi de la instalaţii mici şi medii de ardere, proiect ce face parte din pachetul de politici „Aer curat pentru Europa”. În decembrie 2013 au demarat negocierile în cadrul consiliilor europene pe acest proiect de directivă care îşi propune limitarea emisiilor poluanţilor precum bioxid de sulf, oxid de azot şi pulberi din atmosferă. Este vorba despre cele care sunt în domenii de activitate precum învăţământ, administraţie publică, hoteluri, restaurante, unităţi spitaliceşti, producţie de energie termică, agricultură, silvicultură şi alte domenii. Până acum directivele europene au făcut referire doar la instalaţiile mai mari de 50 MW, aşa cum este cazul termocentralelor CE Oltenia, care au fost supuse atât controlului, cât şi monitorizării şi reglementării. Acum se intenţionează şi limitarea poluării instalaţiilor mai mici.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a făcut o inventariere a instalaţiilor de ardere de la nivelul judeţului care se vor supune acestei noi directive. Situaţia va fi transmisă luna aceasta Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. „Astfel de instalaţii se găsesc în primul rând la unităţile spitaliceşti. Mai sunt cele care produc aburi şi energie termică pentru populaţie, respectiv zona Motru, acolo avem o instalaţie. Pe parte de administraţie publică nu avem, învăţământ nu, mai există pe alte domenii câteva instalaţii din zona Petrom, care produc abur tehnologic pentru fluxurile lor tehnologice. Astfel de instalaţii sunt pe zona Ţicleni, zona Bustuchin, Bulbuceni şi în alte locaţii. Agenţia Naţională de Mediu face o centralizare la nivel de ţară care va fi comunicată Comisiei Europene prin reprezentantul Departamentului Afacerilor Externe. Această situaţie va trebui să o prezentăm agenţiei până la sfârşitul lunii septembrie”,a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. 

După ce directiva va fi aprobată, România, ca şi ţară membră a UE, va trebui să o respecte pentru a nu risca sancţiuni. Totodată, după aprobarea directivei, toate instalaţiile de la 1MW la 50MW ce vor fi amenajate vor trebui să fie conforme încă de la început.    

Vizualizări: 334

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: