Cea mai lungă peşteră de sare din Europa se află în Buzău

Platoul Meledic se află la numai 50 de km de Buzău şi 159 de Bucureşti, iar acolo se găseşte cea mai lungă peşteră de sare din Europa şi lacul fără fund. La Meledic se găseşte cea mai mare peşteră în cavitate salină din Europa, a doua din lume, este vorba de Peştera Mânzăleşti.

Platoul Meledic din localitatea Mânzălești, județul Buzău, este un ținut de poveste, învăluit în mister. Dealurile din jurul platoului sunt îmbrăcate în păduri și pășuni, numai bune de admirat și fotografiat. În zonă circulă povești legate de lacul din mijlocul platoului despre care se spune că ar fi fără fund sau că acolo ar fi o comoară.

Chiar dacă misterele lacului rămân încă neelucidate, un lucru este sigur: mii de turiști își fac anual drum prin zonă. Încă de la intrarea în rezervaţie, turiştii sunt întâmpinaţi de un grunj, un pinten alb format din rocă vulcanică şi calcar. La mică distanţă se dezvăluie şi lacul Meledic, un lac a cărui poveste este amestec de istorie şi legendă. Se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie de apă minerală s-a prăbuşit în lac. Imediat s-a născut legenda că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară.

În total, pe platou sunt şase lacuri cu apă dulce, dar niciunul nu este mai mare decât lacul fără fund. O altă atracţie turistică este peştera în sare.

La Meledic se găseşte cea mai mare peşteră în cavitate salină din Europa, a doua din lume, este vorba de Peştera 6S Mânzăleşti. Pe lângă această peşteră mai sunt 31 de peşteri mai mici şi care în momentul de faţă nu se pot vizita datorită prăbuşirii zonei de intrare în aceste peşteri. Intrarea în peştera care, în anul 1980, a obţinut recordul mondial de cea mai lungă peşteră de sare, a fost blocată acum câţiva ani în urma unei alunecări de teren.

Pe lângă lacuri şi peşteri, turiştii care ajung în zonă pot vizita Sfinxul de la poalele Masivului Breazăn, ce seamănă cu chipul unui soldat care străjuieşte parcă aceste locuri. Un alt punct de atracţie pentru turişti este Mănăstirea Găvan, ctitiorită la 1707 şi a cărei catapeteasmă din aur este adusă din Sankt Petersburg, dar şi focurile vii de la Lopătari.

După o zi plină de aventuri, turiştii obosiţi pot înnopta la pensiunile din Meledic sau pot alege una dintre căsuţele Rezervaţiei Platoului Meledic. De asemenea, ei pot alege să doarmă la localnici sau pot campa pe pajiştea din Rezervaţia naturală. Cei care vin cu maşina o pot lăsa într-o parcarea special amenajată la intrarea în Rezervaţie.

Vizualizări: 2,792

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: