Ceartă pe elevii români! Scandal la o școală din Târgu Jiu!

Un scandal cât casa s-a iscat luni, 12 septembrie, la o școală din Târgu Jiu, chiar la debutul noului an școlar. Rodica Fețeanu, profesoară la Școala Gimnazială "Ecaterina Teodoroiu", și directoarea unității școlare, Livia Zamfir, s-au certat din cauza elevilor de la clasă. Profesoara susține că mare parte din elevii care i-au fost repartizați la clasa pregătitoare sunt de etnie romă în condițiile în care a stabilit inițial cu directoarea Livia Zamfir ca aceștia să fie împărțiți în mod egal în cele două clase zero înființate la nivelul școlii. Fețeanu spune că directoarea s-a răzbunat astfel pe ea, pe fondul unui conflict mai vechi.

Profesoara Rodica Fețeanu spune că nu are nimic cu copiii de etnie romă dar că ar fi trebuit împărțiți în mod egal la cele două clase pregătitoare. O clasă este pregătită de ea, iar alta de profesoara Mihaela Şcheau. Femeia spune că în acest fel, directoarea s-a răzbunat pentru o ceartă mai veche, favorizând-o pe colega sa de la cealaltă clasă de pregătitoare. Dascălul spune că inclusiv părinții copiilor români de la clasă sunt revoltați că vor studia în preajma multor elevi de etnie romă. "Se răzbună acum și așa a pornit acest conflict, ca la doamna Şcheau Mihaela să se înscrie 18 români și am împărțit în mod egal romii eu 11 ea, 11 eu, nu a fost niciun fel de problemă până vineri, iar luni de dimineață doamna director a venit cu altă listă și mi-a completat cu romi care n-au frecventat grădinița, până la 22. La ora actuală în clasa mea sunt 7 români și restul, până la 22, romi, iar la clasa cealaltă sunt 18-19 români și câțiva romi. Părinții sunt nemulțumiți", a declarat Rodica Fețeanu, profesor la Școala Gimnazială "Ecaterina Teodoroiu" din Târgu Jiu.

Părinții copiilor romi, revoltați

Profesoara şi-a pus în cap părinții copiilor de etnie romă. Aceștia s-au revoltat considerând că dascălul face discriminare. "E școală de romi, trebuie să meargă și ei, și ei sunt copii. Primește-i, ești profesoară. Nu trebuie să faci diferență între copii", i-a spus răspicat o femeie.

Un alt bărbat a întrebat-o dacă ar mai fi făcut scandal în situația în care ar fi avut în plus cinci copii români la clasă. "Face ură de rasă, nu mi se pare corect. Doamna Rodica Fețeanu face ură de rasă între țigani. Nu contează că e țigan, că e român, trebuie să-și facă datoria", a spus fratele unui elev de etnie romă.  

Rodica Fețeanu le-a explicat că nu o deranjează faptul că are la clasă elevi de etnie romă, ci că directoarea nu a respectat înțelegerea de a împărți în mod egal acești elevi. Mai mult, dascălul a scos în fața școlii o elevă de etnie romă pe care a avut-o la clasă despre care a spus că a avut și rezultate bune la învățătură.

Cum explică directoarea

Nemulţumiri au şi părinții. "Nu este frumos pentru școală, dar ca profesor nu merită. S-au auzit foarte multe probleme despre această profesoară, de ani de zile se discută. Și anul acesta a încercat să dea pe doamna directoare. Cu ce o încurcă doamna directoare? Doamna directoare a ajutat școala aceasta", a spus mama unui copil.

Directoarea spune că repartizarea la clasă s-a făcut în baza preferințelor părinților și că cealaltă profesoara a fost mai solicitată. Mai mult, directoarea spune că nu poate face diferență între copiii de etnie romă și cei români, pentru că ar face discriminare. "Copiii de la grupa pregătitoare nu au fost împărțiți pe elevi romi și elevi români. Au fost împărțiți pe elevi, în baza preferințelor părinților. Cei care n-au avut preferințe au completat clasele conform legii, nu mai mult de 25. Nu a fost niciun fel de înțelegere, doamna învățătoare nemulțumită nu a venit la niciun fel de discuție, nici cu mine, nici cu Consiliul de Administrație. S-au împărțit cât s-a putut de egal elevii, toți, nu elevi romi cum dorește doamna Fețeanu să împartă", a explicat Livia Zamfir, directorul Școlii Gimnaziale "Ecaterina Teodoroiu" din Târgu Jiu.

 PLÂNGERE

Profesoara nemulțumită a spus că va strânge semnături de la părinții copiilor români din clasă cu care va merge la șefii din Inspectoratul Școlar Județean în speranța că i se va face dreptate. Și directorul Livia Zamfir a spus că se gândește să-i facă un referat profesoarei pentru că de-a lungul anilor i-a făcut fel de fel de plângeri care nu s-au confirmat.  

Galerie foto




Vizualizări: 2,530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: