Cel mai nou mare investitor din Gorj şi-a dublat profitul

Grupul Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agro-alimentară din România, a înregistrat în primele şase luni ale anului 2018 un profit operaţional de 48 de milioane de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Grupul Carmistin a preluat fosta Avicola Târgu Jiu şi a investit din toamnă şi până acum peste 20 de milioane de euro.

Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari crescători de animale din România, iar potrivit datelor interne, pe linia de business pui a înregistrat o creştere EBITDA de la 9,02 mil. lei, la jumătatea anului trecut, până la 11,20 mil. lei în primele şase luni ale anului curent, în condiţiile în care subvenţia aferentă condiţiilor de bunăstare s-a redus de la aproximativ 1,20 lei/cap în 2017, până la 0,86 lei/cap în 2018.

De asemenea, pe linia de business porc, în condiţiile reducerii drastice a subvenţiei aferente condiţiilor de bunăstare cu peste 50%, de la 28,50 euro/cap anul trecut, până la 13,809 euro/cap anul acesta, profitul operaţional al grupului Carmistin s-a majorat de la 9,45 mil. lei, până la 16,62 mil. lei, în perioada de referinţă.

„În ceea ce priveşte linia de business pui, creşterile se datorează investiţiilor în noile capacităţi de producţie de la Târgu Jiu, iar situaţia este asemănătoare pe linia de business porc, unde creşterea capacităţilor de producţie din Hunedoara a dat rezultatele aşteptate”, spune Andrei Brumaru, director executiv al grupului Carmistin. Tânărul manager al grupului crede că activitatea de creştere şi producţie a cărnii de porc va fi profitabilă în ciuda epidemiei de pestă porcină africană ce a afectat producătorii din zona de sud-est a ţării. „În perioada următoare vom vedea rezultatele investiţiilor în biosecuritate, investiţii care afectează marja de profit dar care, în astfel de perioade, îşi demonstrează eficienţa”, mai precizează Andrei Brumaru.

Cea mai profitabilă linie de business a grupului, cu o creştere de peste 200% este linia de agricultură, mai exact cultura cerealelor şi fabricarea furajelor. La fel ca în cazul celorlalte linii de business, majorările profitului se datorează investiţiilor, deschiderea noilor capacităţi de producţie din Râmnicu Vâlcea şi succesul de piaţă al furajelor destinate consumatorilor individuali.

Per total, Carmistin a înregistrat în prima jumătate a anului 2018 un rezultat operaţional pe toate liniile de business de peste 48 mil. lei, faţă de 24,724 mil. lei EBITDA la finalul primelor şase luni ale anului 2017.

Vizualizări: 2,678

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: