Centralele din Defileu riscă să rămână piese de muzeu. Cine răspunde pentru banii care se duc pe apă?

Parlamentarii PSD vor să depună o nouă lege pentru deblocarea lucrărilor la hidrocentralele din Defileu. După ce prima lege a fost declarată neconstituțională, parlamentarii vor s-o corecteze și s-o aprobe din nou. În tot acest timp, peste 150 de milioane de euro riscă să se ducă pe apa Sâmbetei.

Investițiile realizate în aria protejată din Defileul Jiului sunt gata în proporție de peste 90%. Curtea Constituțională a decis că legea care ar permite continuarea acestor investiții este neconstituțională. Cei de la USR au făcut sesizarea.

"PSD e in Parlament de 30 de ani și am văzut că nu știe sa facă legi. Acum e supărat și pe CCR! Să facă legal aceste investiții. Trebuie finalizate, dar legal! De ce nu finalizează alte două hidrocentrale, 7 kilometri mai jos de Defileul Jiului: Valea Sadului şi Curtişoara, care sunt 55, respectiv 65% şi care au o capacitate de producere mult mai mare. Acestea nu sunt în arii protejate, de ce nu le fac pe acestea?", a fost reacția deputatului USR, Radu Miruță.

În tot acest timp, banii rămân îngropați în hidrocentrale aproape gata, dar nefuncționale. Organizațiile de mediu susțin chiar că debitul râului nici măcar nu ar mai putea susține o astfel de investiție. A scăzut, în ultimii ani, iar energia produsă aici ar fi prea puțină și realizată pe bani mulți.

Dacă se pune problema așa, cine va răspunde pentru sumele uriașe cheltuite aici și pentru centralele ce riscă să rămână piese de muzeu? Acestea se degradează pentru că nici lucrări de punere în siguranță n-au mai fost făcute. Din 2017, de când lucrările din Defileu au fost blocate în instanța de judecată, nu a mai fost mișcat un pai pe șantier.

"Este foarte trist ce se întâmplă și instituțiile statului ar trebui să găsească soluții și să deblocheze aceste investiții pentru care s-au cheltuit sume mari de bani din bugetul public. Sunt, în total, patru centrale pe Jiu. Două în aria protejată, două în aval. Totul este blocat", a spus primarul din Bumbesti-Jiu, Constantin Bobaru.

"Parlamentarii PSD au pregătit și vor depune în regim de urgență, în corelare cu decizia Curții Constituționale a României, proiectul privind finalizarea lucrărilor la hidrocentralele de pe râurile Jiu și Mureș. Este vorba despre amenajarea hidroenergetică Bumbești-Dumitra-Livezeni, de pe râul Jiu, începută în anul 2004 și finalizată în proporție de peste 90% și proiectul hidroenergetic de la Răstolița, pe râul Mureș, finalizat, de asemenea, în procent foarte mare. Odată finalizate, aceste obiective pot alimenta cu energie peste 300.000 de gospodării. În plină criză a energiei, când românii sunt asaltați de facturi uriașe, într-o situație geopolitică extrem de complicată, cu un război la granițele României, cred că este cazul să fim realiști, să ne reanalizăm prioritățile și să găsim soluții viabile pentru a crește producția de energie a României și pentru a diminua dependența de sursele de energie din exterior. Avem nevoie de alternative viabile, ușor de implementat care să-și dovedească rapid beneficiile pentru cetățeni la criza energetică care macină întreaga lume", a transmis deputatul PSD, Mihai Weber.

Vizualizări: 1,735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: