Centru „Brâncuşi“, în apropiere de Coloana Infinitului

Un Centru Brâncuşi, unic în Târgu Jiu, va fi construit în apropiere de Coloana Infinitului. Valoarea acestui este de aproximativ 1, 5 milioane de dolari, suprafaţa destinată construcţiei fiind de 1400 mp. În realizarea “Brâncuşi Center-ului” sunt implicate mai multe părţi: Fundaţia Coloana Infinitului, Ioana Banu Ertegun şi Ahmet Ertegun, din Bucureşti şi New York şi World Monuments Fund din New York.

Primăria Târgu Jiu a aprobat un acord conform căruia, la 100 m distanţă de Coloana Infinitului, va fi construit un Centru Brâncuşi. Acest proiect implică trei părţi: The Infinitului Fondation, Ioana Banu Ertegun şi Ahmet Ertegun, din Bucureşti şi New York, şi the World Monuments Fund din New York. Brâncuşi Center va fi construit pe o suprafaţă de 1400 mp, teren donat de soţii Ertegun. Donatorii vor contribui şi cu 1,2 milioane de dolari. “Centrul de vizitare va valorifica şi celebra opera lui Brâncuşi. Va fi o resursă pentru oraşul Târgu Jiu şi pentru România, un loc atât pentru rezidenţii locali cât şi pentru vizitatori, pentru a contempla această minunată sculptură”, a declarat Ioana Banu Ertegun, cea care a scris proiectul şi a donat proprietatea. De asemenea, fundaţia World Monuments Fund va dispune de 250.000 de dolari pentru realizarea construcţiei. “Centrul de vizitare va deveni un punct focal pentru a învăţa despre şi a explora moştenirea lui Brâncuşi, în această parte a României unde s-a născut el”, a precizat Bonnie Burnham, preşedintele World Monuments Fund. De asemenea, Primăria Târgu Jiu va suporta cheltuielile cu personalul şi cele ocazionate de introducerea utilităţilor. “Acest proiect reprezintă un pas important înainte pentru municipiul Târgu Jiu în promovarea operei titanului de la Hobiţa şi ne dă ocazia de a demonstra tuturor apartenenţa acestuia la meleagurile gorjene”, a declarat primarul Florin Cârciumaru.

Coloana Infinitului reflectată pe faţada clădirii

Consiliul Consultativ pentru Cultură a propus ca centrul să poarte numele de “Brâncuşi Center”. Faţada centrului este va fi din sticlă şi va reflecta imaginea Coloanei Infinitului. Clădirea va fi compusă din subsol şi parter. “La subsol vor exista spaţiile funcţionale. Parterul va cuprinde: o zonă pentru expoziţii şi organizare de evenimente, o zonă pentru expoziţii temporare, o mică încăpere pentru proiecţie, un punct de vânzare a suvenirurilor brâncuşiene şi o zonă de cafenea. Sperăm ca până la primăvară să fie gata întreaga documentaţie, iar lucrările să fie demarate odată cu începerea sezonului cald”, a declarat Corina Şuţă, şeful Biroului Program, Politici Comunitare din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: