Centru de management al traficului într-o centrală dezafectată

O centrală termică dezafectată din municipiul Târgu Jiu va deveni centru de management al traficului. Proiectul face parte din planul de mobilitate al orașului, iar primăria a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect. Autoritățile locale intenționează să acceseze fonduri europene pentru realizarea acestei investiții. Lucrarea ar fi gata în doi ani dacă investiția ar fi acceptată la finanțare.

Fosta centrală termică se află în zona de sud a municipiului Târgu Jiu și este cunoscută ca Centrala 9 Mai IV. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare după ce câțiva zeci de ani a stat cu lacătul pus pe ușă. Autoritățile locale vor să-i dea o utilitate și să înființeze aici un centru de unde să fie controlat traficul din Târgu Jiu. Autoritățile locale speră să obțină finanțare pentru realizarea acestui proiect. Printre obiectivele pe care și le-au propus autoritățile prin realizarea acestui sistem integrat de management al traficului se numără creșterea fluidității rutiere, îmbunătățirea siguranței cetățenilor prin montarea de camere video, modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare. Un alt obiectiv este acela de instalare a unui sistem de recunoaștere și interpretare a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră sau părăsesc municipiului. Peste 100 de camere de luat vederi vor fi montate prin tot orașul, care vor fi urmărite de la centrul din 9 Mai. "La ora actuală există 8 intersecții semaforizate și 15 sensuri giratorii dintre acestea numai 4 fiind semaforizate. Soluția propusă este la suplimentarea numărului de intersecții semaforizate și modernizarea celor existente pentru integrarea într-un sistem comun care să fie control de acest centru de comandă și control. Acest management adaptiv al traficului are rolul de a număra vehiculele în timp real care circulă pe arterele pe care este instalat și modifică timpii de semaforizare astfel încât pe un ciclu de verde să treacă cât mai multe vehicule. A treia componentă a sistemului este cea de supraveghere video. Sunt incluse 104 camere video care vor acoperi toate intersecțiile în care se montează sistemul, toate stațiile de transport public care vor avea panouri cu mesaje variabile și alte puncte cu infracționalitate ridicată, în special la solicitarea poliției", a declarat Radu Timnea, reprezentant al firmei de consultanță care a realizat studiul, AM Project Design&Consulting.

Finanțarea, din fonduri externe
Investiția se ridică la circa 4-5 milioane de euro. Pentru studiul de fezabilitate pentru centrul de management al traficului, primăria a plătit în jur de 60.000 lei. "Discutăm de acest proiect care s-a desprins din planul de mobilitate durabilă a municipiului Târgu Jiu. Este la nivel de studiu de fezabilitate finalizat. Proiectul este în portofoliul de proiecte urmând ca odată cu lansarea ghidului de finanțare de la ADR să se treacă efectiv la partea de verificare, completări, dacă mai este cazul, urmând ca o dată declarat eligibil să începem, să încheiem contractul și să ținem licitația. Probabil în luna iulie-august, vom avea primele proiecte pregătite pentru licitație", a explicat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

Galerie foto



Vizualizări: 1,423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: