CEO are drumuri şi şcoli de vânzare

Deputatul de Gorj Elvira Şarapatin a făcut o interpelare la Ministerul Energiei, dorind să afle de ce activele sociale pe care le deţine Complexul Energetic Oltenia nu sunt transferate cu titlu gratuit către primării. Este vorba despre drumuri, reţele de apă şi canalizare, şcoli şi grădiniţe pe care compania le deţine în urma strămutărilor făcute de-a lungul anilor, care nu aduc niciun venit companiei. Dimpotrivă, sunt o sursă de costuri. „CE Oltenia trebuie degrevat de cheltuielile semnificative pe care le face, plătind taxe şi impozite de aproximativ un milion de euro anual, pentru a menţine în proprietate terenuri şi clădiri strămutate”, arată deputatul Şarapatin.

Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a explicat că bunurile respective nu pot fi transferate cu titlu gratuit, ci doar cu plată. Tudorache a invocat prevederile Legii 231/1998, potrivit căreia „trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul societăţilor comerciale, la care statul este acţionar, se poate face numai cu plată şi cu acordul adunării generale a acţionarilor”. O altă variantă ar fi exproprierea cu justă despăgubire.

În lipsa unei soluţii legale de transfer de proprietate, CE Oltenia a cedat către unele primării folosinţa unor bunuri pe perioade de 20 de ani, scăpând astfel de plata unor impozite. Problema este însă departe de a fi rezolvată. Complexul Energetic Oltenia are în patrimoniu active sociale în valoare de 61 de milioane de lei. Astfel, bisericile şi cimitirele din patrimoniul CEO au o valoare de peste 10 milioane de lei. Compania are şcoli şi grădiniţe cu o valoare de 2,7 milioane de lei, drumuri în valoare de 28,9 milioane de lei, dar şi reţele de alimentare cu apă, energie şi gaze naturale.

Curtea de Conturi a dispus în urma unui control realizat în 2014 predarea activelor respective către comunităţile locale, dar nu a fost găsită calea legală. (A.A.)

Vizualizări: 1,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: