CEO: Discuţii pe salarii de la 1 martie

Sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia au avut, luni, o nouă serie de negocieri. S-a prezentat proiecţia de buget pentru acest an, iar discuţiile aprinse pe grila de salarizare ar urma să demareze la începutul lunii viitoare. De asemenea, în acest an, 200 de mineri şi energeticieni vor pleca din companie.

Ion Ruşeţ, consilierul managerului Sorin Boza, a anunţat că negocierile intense vor demara în jurul datei de 1 martie. Contractul va trebui semnat până la sfârşitul lunii viitoare, pentru că producătorul de energie nu va mai putea semna un alt act adiţional. „Colegii de la sindicate au primit proiecţia de buget validată de către Directorat şi Consiliul de Supraveghere, depusă la Ministerul Energiei. Eu cred că vom începe discuţia pe salarizare în jurul datei de 1 martie. Va fi discuţia finală, cea mai aprinsă la negocieri. Există premisele să finalizăm această discuţie pe la mijlocul lunii martie, urmând ca documentele să fie transmise la Inspectoratul Teritorial de Muncă, să avem contract de la 1 aprilie. Este absolut nevoie ca acest contract să fie pus în aplicare la 1 aprilie. Nu mai putem prelungi vechiul contract cu act adiţional. Am avut anul trecut act adiţional. Atât prevede legea. Este obligatorie negocierea anul acesta”, a declarat Ion Ruşeţ.

 Disponibilizări în următorii doi ani

În plus, în proiecţia de buget sunt prevăzute 200 de disponibilizări în acest an. La fel, se va întâmpla şi în următorii doi ani, când vor fi concediate tot atâtea persoane. Până acum, nu s-au stabilit condiţiile în care vor fi disponibilizaţi aceşti angajaţi. „Proiecţia din acest an ţine cont de contractele pe care le avem cu furnizorii noştri, de numărul de personal, de discuţiile avute cu sindicatele. AGA are pe ordinea de zi revizuirea planului de restructurare. Am avut un plan care prevedea disponibilizarea a 760 de colegi pentru anul 2018. S-a discutat cu sindicatele. S-a discutat şi cu conducerea Ministerului Muncii. S-a convenit să vorbim despre un număr de 200 de disponibilizări în 2018. AGA va avea pe ordinea de zi această revizuire a programului. Domnul ministru va da mandat ca această revizuire să fie aprobată”, a mai transmis Ruşeţ.

 Peste 200 de oameni vor să plece

Sindicaliştii spun că, deja, mai multe persoane din CEO, vor să plece. „Încă nu s-au depus cereri, dar sunt foarte mulţi colegi care întreabă. Sunt oricum peste 200. Cei mai mulţi mai au un an sau doi până la pensie şi vor să plece pentru că au înţeles că va fi ultimul an în care se mai primesc veniturile de completare şi plăţile compensatorii. Este nevoie de forţă de muncă tânără în cariere şi la termocentrale”, a fost semnalul lui Constantin Mitrescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Vizualizări: 4,544

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: