Noi obligații pentru fermierii care își vând produsele în piețe

Producătorii agricoli care vând în pieţe vor fi obligaţi să afişeze o etichetă de produs mai detaliată care să conţină, pe lângă preţ, şi alte informaţii, precum data obţinerii produsului sau localitatea de origine. Totodată, ei vor trebui să expună la locul de vânzare o copie după atestatul de producător. În cazul în care nu respectă aceste condiţii, administratorul pieţei trebuie să-i reclame.

Noile reguli sunt introduse într-un proiect de lege pregătit să fie aplicat, potrivit profit.ro. Eticheta de produs va conţine obligatoriu următoarele elemente: numele şi prenumele/ denumirea producătorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obţinerii produsului; preţul de vânzare.

Proiectul de lege stabileşte că administratorii pieţelor au obligaţia de a informa autorităţile, pentru verificarea activităţii de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afişată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli.  Proiectul menţine, totodată, prevederea ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul să fie obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte şi rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli într-un procent de minimum 40% din totalul spaţiilor de comercializare existente. Temporar, însă, în perioada decembrie – martie, în situaţia nesolicitării şi neocupării structurilor de vânzare de către producători, acestea pot fi alocate şi comercianţilor, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore, stabileşte proiectul. (A.A.)

Vizualizări: 1,371

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: