CEO primeşte fonduri de 90,5 milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, destinat “finanțării achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră în anul 2023”. Acest ajutor face parte din planulul de restructurare avizat în trecut de Comisia Europeană, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

 

Ajutorul de stat pentru finanțarea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră se acordă anual, potrivit planului de restructurare.

În perioada 2021-2022, Complexul Energetic Oltenia a primit fonduri în valoare de peste 776 lei, potrivit Ministerului Energiei. De asemnea, se preconizează că până la finalul anului se va ajunge la peste un miliard de euro.

Costurile totale de restructurare a CE Oltenia se ridică la 3,94 de miliarde de euro, sumă din care aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat. Aceste fonduri includ și sumele primite din Fondul de Modernizare pentru finanțarea noilor proiecte.

Planul de restructurare presupune închiderea treptată a grupurilor pe lignit și realizarea a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725MW și a două centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 MW, la Ișalnița și Turceni.

Complexul Energetic Oltenia trebuie să cumpere câte un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs din cărbune.

Vizualizări: 1,924

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: