CEO pune pe lista investiţiilor din 2015 un grup închis

Complexul Energetic Oltenia pune pe lista investiţiilor în 2015 o instalaţie de la un grup închis. Este vorba de grupul 6 de la Turceni, cel care a obţinut şi un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi care a fost anulat în urmă cu câteva luni. La documentaţia pentru acordarea acestui împrumut de către BERD au lucrat pe brânci şi avocaţii lui Dan Şova, cu 180 de lei pe oră. Multe ore. De asemenea, Curtea de Conturi a descoperit în martie 2015 că CE Oltenia a plătit comisioane de peste 13 milioane de lei fără ca societatea să beneficieze de acest credit. Tot în martie, CE Oltenia a decis să închidă grupul 6, iar Guvernul a acceptat.

CE Oltenia a închis grupul 6, închizând astfel şi problemele cu acordarea comisioanelor şi pierderea creditului de la BERD şi a mutat instalaţiile pe grupul 7 de la Turceni. În 2015, CEO susţine că a cheltuit 270 de milioane de lei pentru investiţii, dar a recepţionat lucrări de aproape 700 de milioane de lei. Printre acestea: instalaţia de desulfurare a gazelor arse la grupul energetic nr.4 – SE Rovinari;  modernizare electrofiltru si racordare grup energetic nr.7 la instalaţia de desulfurare gaze arse aferenta grupului energetic nr.6 – SE Turceni; instalaţie de desulfurare gaze arse la grupurile energetice nr.1 si 2 – SE Craiova II. Potrivit comunicatului de presă, CE Oltenia pune la investiţii şi reparaţiile curente ale utilajelor de la carierele Rosia, Peşteana, Roşiuţa, Pinoasa, Lupoaia, Tismana, Gârla, Jilţ Sud şi Jilţ Nord. CEO spune că a mai reabilitat drumul Olari (depozit Cocoreni) – Urdari şi că a redat în circuitul silvic suprafaţa de 355 ha, la carierele Roşia, Lupoaia, Panga.

Povestea grupului 6 şi a creditului de la BERD

CE Oltenia a remis comunicate de presă prin care anunţa că a obţinut creditul de la BERD, la condiţii extrem de avantajoase, fără garanţii de stat.

În martie 2015, Curtea de Conturi a depistat efectuarea unor plăţi, în 2014, către BERD, în valoare de 12.963.148,36 lei, reprezentând comisioane, la care erau adăugate şi diferenţele de curs valutar în sumă de 51.309,86 lei, fără ca CEO să beneficieze de creditele externe contractate şi să înceapă lucrările de modernizare la blocul 6. Grupul 6 de la Turceni a fost închis începând cu anul 2015, în baza programului de restructurare, deşi mai fuseseră făcute investiţii de mediu.

La scurt timp, BERD anunţă pe site-ul oficial că a anulat creditul de 191 de milioane de euro dat CE Oltenia pentru grupul 7 de la Turceni. „Ca parte a măsurilor de restructurare, Oltenia a decis să reducă activele de exploatare prin abandonarea și demontarea mai multe unități existente, inclusiv Grupul 6 Turceni, care a fost obiectul proiectului BERD. Prin urmare, creditul bancar a fost anulat“, a comunicat BERD ziarului Pandurul. Şi la CE Oltenia a fost trimisă o cerere pe Legea 544 privind liberul acces şa informaţii publice, dar nu am primit încă răspuns. Acordul de împrumut de la BERD fusese semnat pe 30  ianuarie 2014 şi era de 191.5 milioane de euro. Pe 2 decembrie 2014, BERD transmite la CEO înştiinţarea de suspendare a acordului pe perioadă nedeterminată deoarece nu fusese efectuată nicio tragere din credit. La scurt timp BERD a anulat creditul, CEO a închis grupul, dar a plătit comisioane de 13 milioane de lei.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: