Investiţie de 50 de milioane de euro, inaugurată la Turceni

Siniat România a inaugurat ieri la Turceni cea mai mare fabrică de gips-carton din România. Investiţia cu capital străin a creat nu mai puţin de 80 de locuri de muncă şi aduce anual venituri de 100.000 de euro la bugetul local al primăriei, ceea ce înseamnă 10% din bugetul comunităţii locale. Este prima fabrică din România care utilizează ca materie primă gipsul rezultat din procesul de desulfurare de la Complexul Energetic Oltenia. Prezent la inaugurare, managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a precizat că numai un grup energetic poate produce până la 12 tone de gips pe oră.

Fabrica Siniat de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică. Gipsul obținut are puritate și consistență ridicate, fiind o materie primă excelentă pentru plăcile de gips-carton. Cu ajutorul echipamentelor speciale, plăcile de gips-carton pot fi reciclate.

DSC_0079

Marc-Andre Fritsche, managerul Siniat România, a precizat că investiţia a fost de 50 de milioane de euro, iar de pe urma ei trăiesc aproape 300 de persoane din Turceni. ”Siniat joacă un rol activ în comunităţile locale. Apreciem în mod deosebit forţa de muncă din România, cu oameni bine instruiţi şi motivaţi. Investim constant în tehnologie şi utilizăm materie primă de foarte bună calitate. Partea bună a lucrurilor este că noi nu producem nici un fel de deşeu deoarece deţinem o tehnologie de reciclare performantă. Pe de altă parte am creat 82 de locuri de muncă pentru oamenii din Turceni, ceea ce înseamnă că mai bine de 300 de persoane pot trăi din această investiţie. În urmă cu o lună am început procesul de producţie şi dorim ca pe viitor să dezvoltăm o tehnologie prin care să prelucrăm materialele rezultate în urma demolării construcţiilor”, a spus Marc-Andre Fritsche, managerul Siniat România.

O treime din producţie merge la export

În prezent, fabrica de la Turceni exportă o treime din producţie scopul fiind de a ajunge la un export de 50% din capacitate. Cert este că activitatea fabricii de gips-carton este strâns legată de existenţa pe piaţă a energiei pe cărbune. Laurenţiu Ciurel, managerul CE Oltenia, a menţionat faptul că investiţia de la Turceni ar rămâne fără sens în situaţia în care ar dispărea mineritul şi energia pe cărbune. ”În funcţie de cât de mult sulf este în cărbune poate să fie o producţie pe fiecare grup energetic între 8 şi 12 tone pe oră. Un singur grup poate produce în jur de 250 de tone de gips pe zi. Ei au deja strâns gips pentru o perioadă de funcţionare de un an, au rezervă. Nu s-ar pune problema să nu le mai putem da decât dacă nu s-ar mai funcţiona cu centrale. Dacă mineritul s-ar închide sau energia pe cărbune s-ar închide, atunci investiţia asta rămâne fără sens”, a spus Laurenţiu Ciurel.

DSC_0087

Ciurel: În loc să pierdem, câştigăm

Pe de altă parte însă această investiţie este mană cerească pentru complex, care acum nu mai are cheltuieli privind colectarea şi depozitarea materiei rezultate din desulfurare. ”În loc să o transportăm la groapă şi să cheltuim între 4 şi 7 euro pentru transportul ei, acum o vindem cu câţiva euro, în loc să pierdem, câştigăm. Depinde de cât de mult funcţionăm. Dacă funcţionăm la o încărcare de peste 60% din capacitate e vorba de câteva milioane de euro pe an, între două sau trei milioane de euro pe an, e vorba numai de câştig, dar dacă punem la socoteală şi ”pierderea” care ar fi intrat în costul megawatului, costul transportului la groapă aproape că se dublează suma”, a spus Ciurel.

Întrebat dacă există posibilitatea ca o astfel de investiţie să se dezvolte şi la Rovinari, Ciurel a spus că ar fi nevoie de investiţii în Termocentrală de aproape 25 de milioane de euro. ”Această termocentrală de la Turceni a beneficiat de un credit substanţial, 220 de milioane de euro, şi a putut să-şi permită o linie de măcinare a calcarului şi de uscare a produsului finit. La Rovinari nu există aceste două proceduri, acolo se cumpără filer direct măcinat şi nu există linia de uscare care să permită folosirea superioară a gipsului. Ca să poată şi Rovinari să facă o investiţie de acest gen trebuie să investim între 8 şi 25 de milioane de euro”, a precizat Laurenţiu Ciurel, managerul CE Oltenia.

DSC_0092

PRODUSE

Din 2016, Siniat va produce la Turceni si plăci de gips-carton pentru aplicații în medii cu cerințe speciale, precum: umiditate ridicată, rezistență la foc, izolare acustică. Produsele Siniat de la Turceni vor ajunge pe piaţa materialelor de construcţii din Bulgaria, Albania, Serbia, Grecia, Moldova şi Muntenegru.

Vizualizări: 297

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: