CEO, raport despre Runcurel la minister

Complexul Energetic Oltenia trebuie să prezinte Ministerului Energiei un raport cu privire la situația locuitorilor din Runcurel, satul din care urmează să fie expropriaţi, în baza Hotărârii de Guvern nr. 960/2015, sute de gorjeni, pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord.
Raportul întocmit de conducerea CEO va fi prezentat în cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră joi, 16 iunie. Această hotărâre de guvern este contestată de asociaţiile de ecologişti Greenpeace și Bankwatch, acestea având şi o amplă campanie împotriva acestor exproprieri. Ei au făcut posibilă apariţia unor articole despre Runcurel şi în presa străină. Sunt prezentate poveştile oamenilor care trebuie să-şi lase casele și terenurile pentru a le ceda unităţii miniere care produce energie poluantă. Ministrul energiei Victor Grigorescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii acestor organizații, raportul fiind probabil o consecinţă a acestei întruniri.
S-a ajuns la o hotărâre de guvern pentru eliberarea terenurilor din Runcurel deoarece proprietarii au refuzat negocierile cu administraţia CE Oltenia, iar cei care au făcut-o au cerut sume foarte mari. Hotărârea de guvern impune plata unor sume foarte mici pentru folosirea terenurilor, în joc fiind securitatea energetică și menținerea carierei Jilț.

Vizualizări: 2,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: