CEO strânge decizii judecătoreşti, dar banii rămân la BVA

Complexul Energetic Oltenia a obţinut în instanţă, pe 8 octombrie, executarea BVA Coal SRL, pentru suma ce reprezintă unul din cele opt bilete la ordin semnate de societatea din Constanţa drept garanţie de bună execuţie. Este vorba despre suma de 443.600 de lei, valoarea totală a celor opt bilete fiind de 3,4 milioane de lei. În fapt, CEO a obţinut o decizie judecătorească, executorie, însă e puţin probabil că va avea ce să ia de la firma BVA Coal SRL, înfiinţată cu două săptămâni înainte de licitaţia pentru vânzarea a 1,2 milioane de tone de lignit.

Biletele au fost emise pe 13 martie în timpul unui control al Curţii de Conturi Gorj, încercând să se acopere faptul că administraţia CE Oltenia a renunţat cu bună ştiinţă, printr-un act adiţional, la scrisoarea bancară prin care putea obţine cu certitudine această garanţie de bună execuţie. „A fost încheiat actul adiţional nr. 2, înregistrat sub nr. 888/13.03.2015, anexa nr. 249, in sensul ca se completează art. 11.2 referitor la garanţia de buna execuţie, care se poate constitui şi prin bilete la ordin emise în favoarea CEO SA. S-au emis un număr de 8 bilete la ordin în valoare totală de 3.460.080 lei, din care 7 bilete la ordin în valoare nominală 443.600 lei şi un bilet la ordin in valoare de 354.880 lei“, se arată în raportul Curţii de Conturi, acelaşi care a stabilit un prejudiciu de 8,4 milioane de lei prin contractul de livrare de cărbune la sârbi prin intermediar.

Şi pentru că CE Oltenia a mers pe bilete de ordin şi nu pe garanţia bancară, nu poate face acum mai nimic cu această decizie a instanţei pentru că BVA Coal SRL va avea grijă să nu aibă nimic în conturi şi probabil că nu au nici alte bunuri, din moment ce firma s-a înfiinţat cu două săptămâni înainte de licitaţia pentru lignit.

Reamintim că, pe 19 august, atunci când au fost scadente aceste opt bilete la ordin, CE Oltenia nu a găsit nimic în conturile BVA Coal. Drept urmare, CE Oltenia a urmat procedura legală în aceste cazuri şi a depus plângere penală pe numele administratorului Lucian Mureşan de la BVA, pentru că a eliberat bilete fără acoperire.

În acelaşi timp, BVA Coal a încercat să obţină în instanţă restituirea acestor bilete pe motiv că CEO nu şi-a respectat condiţiile contractuale de a livra 10 mii de tone de lignit, zilnic, la granulaţia de 60 de mm, dar solicitarea a fost respinsă de instanţa din Gorj.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: