CEO, trei mii de euro în doi ani din executarea RAAN. Strategia pentru 20 de milioane de euro!

Complexul Energetic Oltenia a schimbat strategia de recuperare a creanțelor pe care le are asupra regiei de apă grea din Mehedinți, societate aflată în faliment. CE Oltenia renunță la executarea silită pe conturi și încheie o tranzacție cu lichidatorul RAAN, o notă de informare în acest sens fiind pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor din luna iulie. Prin executare silită abia a reușit să recupereze trei mii de euro în doi ani, executorul judecătoresc oprind în conturile proprii o sumă de peste zece ori mai mare. Prin noua strategie, CE Oltenia estimează că va recupera trei sferturi dintr-o creanță de 125 de milioane de lei.

CE Oltenia are o sentință judecătorească încă din 2015 prin care obligă RAAN la plata sumei de 125.231.941,67 lei. În baza acesteia a fost întocmit în același an un dosar de executare a sumei, din care Biroul Executorului Judecătoresc Ilona Dumitrescu urma să obțină un onorariu de 780.779,27 lei.

În doi ani, în conturile CEO abia au intrat 16.700 de lei, în timp ce executorul și-a oprit aproape 200.000 de lei. Asta în condițiile în care BEJ Ilona Dumitrescu mai mult a blocat procedurile de executare.

Executarea silită nu a dat roade

CE Oltenia a apelat în luna august 2015 la BEJ Ilona Dumitrescu pentru punerea în executare a sentinței civile prin care RAAN era obligată să-i plătească suma de 125 de milioane de lei. Executorul a respins în primă fază cererea de executare silită, pe considerentul că RAAN este în insolvență, dar CE Oltenia a contestat și a obligat BEJ să treacă la executarea silită. Executorul a stabilit un onorariu de 780.779,27 lei, dar au urmat noi procese prin care executarea a fost contestată de RAAN. Abia în mai 2016 a fost reluată executarea, dar banii încasați au rămas în mare parte la executor. Astfel, până la 12 iulie 2016 a fost încasată suma de 216.300,78 lei, din care la CEO au ajuns doar 16.705,83 lei. Compania energetică nu a fost informată nici până în ziua de astăzi ce s-a întâmplat cu restul de bani. „Diferența, în sumă de 199.594,95 lei, fie a rămas nedistribuită în contul de consemnațiuni al executorului judecătoresc, fie a fost distribuită ca și onorariu executor, însă până la această dată nu ne-a fost comunicată vreo încheiere în acest sens”, arată documentul prezentat acționarilor CE Oltenia.

La 12 iulie 2016 BEJ Ilona Dumitrescu a acceptat cererea lichidatorului judiciar al RAAN de a suspenda executarea silită. CE Oltenia a formulat din nou contestație împotriva încheierii executorului și a obligat BEJ Ilona Dumitrescu să continue executarea, decizie rămasă definitivă în luna mai 2017.

Executarea silită, înlocuită cu o tranzacție

Euro INSOL SRRL, lichidatorul judiciar al RAAN, vrea să evite executarea și a propus Complexului Energetic Oltenia în luna mai 2017 încheierea unei tranzacții, prin care RAAN garantează datoria pe care o are către compania gorjeană cu bunurile pe care le deține, astfel că banii obținuți din valorificarea acestora vor intra cu prioritate în contul CEO.

În aceste condiții, CE Oltenia a luat în considerare două variante. Una de a continua executarea silită prin intermediul BEJ Ilona Dumitrescu, asta deși în doi ani și ceva i-au intrat în cont puțin peste 16.000 de lei, iar executorului aproape 200.000 de lei.

A doua variantă, cea agreată de companie, este încheierea unui Contract de tranzacție cu RAAN, prin care compania din Gorj să suspende și ulterior să înceteze executarea silită, iar RAAN garantează suma cu bunuri libere de sarcini. Este vorba de o parte din stocul de apă grea în valoare de 37 de milioane de lei, care nu este gaj la bănci, dar și de 114 hectare de teren, construcții și alte bunuri. Prin această tranzacție, creanța chirografară devine una garantată, astfel că banii încasați din valorificarea bunurilor vor ajunge cu prioritate în conturile CEO.

Varianta a doua este considerată mai bună de administratorii CE Oltenia, care estimează că pot recupera circa 70-75% din creanță, mai ales că guvernul intenționează să înființeze o entitate finanțată de la buget care să preia stocul de apă grea, iar primăria din Drobeta Turnu Severin și-a exprimat intenția de a achiziționa rețeaua de termoficare, estimată la circa 40 de milioane de lei. Mai mult, CEO este interesat să preia de la RAAN infrastructura feroviară necesară transportului lignitului extras în cariera Husnicioara, evaluată la 15,7 milioane de lei.

Directoratul CE Oltenia, condus de Sorin Boza, a cerut aprobarea AGA pentru suspendarea executării RAAN pe o perioadă de patru luni, constituirea pe cheltuiala debitoarei a garanțiilor și transformarea creanței chirografare în creanță garantată, iar la finalul celor patru luni „Directoratul va analiza îndeplinirea angajamentelor din contractual de tranzacție și va decide în consecință”. Acționarii vor lua o decizie în ședința din 17 iulie 2017. CE Oltenia și-a luat unele măsuri de siguranță, în sensul că poate relua oricând executarea silită dacă nu sunt îndeplinite clauzele din tranzacție sau dacă aceasta nu va fi acceptată de creditori.

ONORARIU

Interesant este că executorul judecătoresc își va lua banii oricum, probabil pentru a fi evitate contestații din partea acestuia. Astfel, BEJ Ilona Dumitrescu va primi diferența de onorariu de 516.233,69 lei în trei tranșe, de la RAAN: 200.000 de lei în zece zile de la data la care tranzacția produce efecte, iar diferența în două tranșe egale plătibile la 30 respectiv 60 de zile.

Galerie foto


Vizualizări: 4,702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: