Cercetări arheologice la Stoina

În cadrul parteneriatului dintre Muzeul Judeţean Gorj Alexandru Ştefulescu – Târgu Jiu şi Institutul de Arheologie – Bucureşti, în cursul lunii iulie 2016 au continuat cercetările arheologice sistematice din aşezarea fortificată „Cetate”, sat Păişani, com. Stoina, jud. Gorj.

Cerecetările s-au extins prin două noi secţiuni în spaţiul închis de cele două fortificaţii. Depunerea arheologică evidenţiată în acestea două este modestă, în cea mai mare parte fiind deranjată de lucrările agricole de după cel de-al doilea război mondial.

În schimb, în secţiunea începută în 2015 şi epuizată în această vară (S VI / 2015-2016) colectivul de cercetare a adus la lumină vestigiile fortificaţiei compuse din materiale arse anterior asamblării lor în cadrul acestei structuri. Aceasta constă din cărămizi şi pământ argilos, fiecare din acestea arse la roşu. Cărămizile erau dispuse perpendicular pe axul fortificaţiei, dar este greu de apreciat cu siguranţă care era aliniamentul acestora. Pe de-o parte fortificaţia pare să fi fost destul de efemeră după ce a fost erijată, lipsită fiind de un liant propriu-zis care să ţină cărămizile pe loc, pe de altă parte lucrările agricole ulterioare au contribuit la răvăşirea ei.

Sursa: comunicat Muzeul Județean Gorj

Vizualizări: 700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: