CET Braşov îşi reeşalonează datoriile către SNLO

Termocentrala din Braşov s-a declarat de acord cu plata eşalonată a datoriilor pe care le-a acumulat la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Acceptul a venit după ce SNLO a demarat procedurile de executare silită a datornicului său pentru creanţe de peste 6,7 milioane lei noi.

Cele două societăţi de stat au purtat toamna aceasta o corespondenţă intensă, datornicii din Braşov declarându-se acum de acord cu eşalonarea restanţelor. Discuţiile au ajuns în acest punct, după ce SNLO a apelat la executorii judecătoreşti Dincă&Corşate, cabinetul acestora fiind cel care a derulat toate procedurile de la Braşov. Astfel, Termocentrala se angajează ca pe parcursul a opt rate să îşi achite toate restanţele. Pentru început, braşovenii promit plata a 200.000 de lei pentru a le fi deblocate conturile, până la sfârşitul lunii urmând să mai achite încă 400.000 de lei. Alţi 800.000 de lei vor fi achitaţi până la finalul anului, după care, în următoarele luni, până în aprilie-mai, lunar, ar urma ca în conturile SNLO să intre 1,1 milioane lei. În paralel, termocentrala ar trebui să achite şi cărbunele de care are nevoie pentru a încălzi Braşovul iarna aceasta.

Protocolul de eşalonare a datoriilor restante este zilele acestea pe masa directorului general Eugen Davidoiu. Documentul este deja semnat de şeful termocentralei din Braşov, Florin Cutiţei, dar şi de primarul Braşovului, George Scripcaru, care şi-a pus iscălitura pe protocolul în cauză ca o garanţie suplimentară pentru plăţile pe care SNLO le aşteaptă în sezonul rece. Braşovenii spun că în timpul verii nu au mai putut să plătească aproape nimic pentru că nu au avut încasări, termocentrala funcţionând circa 7 luni pe an, perioadă în care, la rândul său, poate să încaseze bani de la populaţie.

Societatea Lignitului are în continuare de recuperat de la datornicii săi sume mari de bani, după ce termocentralele au consumat cărbunele şi nu l-au mai plătit. Regia de apă grea din Drobeta Turnu Severin rămâne în continuare în topul datornicilor, regia preferând în ultima vreme să folosească lignit importat din Serbia de firme private, cărora facturile le sunt însă plătite la timp.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: