Charlie Ottley a mai filmat încă șase luni în Oltenia

Celebrul jurnalist și producător de documentare Charlie Ottley s-a îndrăgostit de Oltenia. A realizat recent un film dedicat promovării unui geoparc aspirant UNESCO. Noul documentar poartă numele de „Discover Oltenia”. În această vară, experții de la Paris vor avea vizita în teren urmând ca primăvara care urmează să se pronunțe și să stabilească dacă această zonă din Vâlcea va intra în patrimoniul UNESCO.

O jumătate de an a filmat Charlie Ottley în Vâlcea, în geoparcul aspirant UNESCO. „Cred că aceasta este una dintre cele mai bune inițiative pe care le-am întâlnit în România, în ultimii zece ani, și este un exemplu perfect despre cum poți lua o zonă sălbatică, o zonă curată a Munților Carpați și, fără a o tăia sau exploata, să o transformi într-o sursă de venit pentru economia locală”, a mărturisit acesta.

„După ce am petrecut ultimele șase luni creând filmul, (…) sunt foarte mândru să accept rolul de ambasador pentru Oltenia de Sub Munte”, a recunoscut realizatorul seriilor de documentare „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia” despre noul brand propus, menționând și faptul că proiectul va aduce cu sine prosperitate pentru toate comunitățile implicate, care vor putea în acest mod să-și promoveze cultura, meșteșugurile, istoria, dar și natura – peisajele mirifice și sălbatice pe care le dețin. Chiar sper că localnicii vor beneficia de oportunitățile pe care Geoparcul le va aduce, pentru că aceasta este o destinație care va atrage vizitatori nu doar din România, ci din toată lumea”, a mai menționat regizorul britanic.

De altfel, pe parcursul filmărilor, Charlie Ottley a recunoscut și faptul că Oltenia de Sub Munte reprezintă una dintre cele mai frumoase și biodiverse regiuni din Carpați, care ar putea concura oricând cu alte zone mult mai cunoscute din țara noastră: „România are mult mai multe de oferit în afara Transilvaniei și a mănăstirilor pictate din Bucovina. Oltenia ar putea fi «noua Transilvanie» în ceea ce privește turismul internațional. România trebuie să fie în topul destinațiilor turistice din Europa”.

Ideea de Geoparc aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte” s-a mulat pe cel mai mic parc național din România, unicul din țara noastră apărut în urma unei inițiative a unei organizații neguvernamentale – Asociația Kogayon (este vorba despre Buila-Vânturarița), dar și pe comorile neprețuite și nenumărate cuprinse într-un spațiu relativ restrâns: de la meșteșuguri cu tradiție, la arhitectură, spiritualitate, istorie, cultură, artă, geologie, bogății ale solului și subsolului, pe turism și implicit atracții unicat, precum și pe natura deosebit de generoasă din această regiune.

În procesul de naștere al acestui proiect, inițiatorii s-au lovit de multe probleme, inclusiv de opacitatea administrației județene și a administrațiilor locale care n-au înțeles ideea de geoparc Vâlcea. Între timp, părerile celor mai mulți, din fericire, s-au schimbat. Iar, astăzi, există mult mai multe așezări, inclusiv din județele învecinate, care și-ar dori să facă parte din acest proiect.

Documentarul „Discover Oltenia” va avea în scurt timp avanpremiera în Horezu – Capitala Ceramicii Tradiționale Românești, parte din Geoparcul aspirant UNESCO OItenia de sub Munte, alături de alte cinci localități, printre care și stațiunea Băile Olănești, iar apoi premiera la București.

Vizualizări: 878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: