Chiria medicilor din Tismana s-a majorat de 12 ori

Un scandal monstru a pornit între medicii de familie din Tismana şi autorităţile locale după ce chiria la cabinete a crescut de 12 ori. Problemele au apărut încă de acum şase luni, atunci când a fost mărită chiria, iar medicii stau cu stresul că oricând pot rămâne fără cabinetele în care au investit bani, fiind ameninţaţi de autorităţi că dacă nu le convin condiţiile să plece. Povestea a ajuns şi la urechile reprezentanţilor Prefecturi Gorj care trebuie să spună acum ce chirie va rămâne în picioare.

În dispensarul de la Tismana funcţionează patru cabinete medicale. Medicii au închiriat cabinetele de la primărie şi au investit bani din fondurile proprii pentru a şi le amenaja conforma standardelor impuse de Uniunea Europeană. Până acum şase luni plăteau un euro/mp/an. În urma unei expertize s-a stabilit să se calculeze chiria de la un euro până la trei euro pe mp/ lună. Mai mult decât atât medicii nu sunt de acord nici cu modul în care s-a făcut expertiza şi au decis să facă o contraexpertiză. „Noi avem contracte de închiriere pe 15 ani. La fiecare cinci ani se stabileşte chiria. De acum şase luni au început probleme. Cei de la primărie nici măcar nu ne-au chemat la negocieri aşa cum trebuie să facă. Au trimis un expert care a văzut clădirea pe dinafară, a măsurat-o şi în baza documentaţiei făcute de el cei de la primărie au stabili că trebuie să plătim o chirie de cuprinsă între 1 şi 3 euro metrul pătrat pe lună, deşi până acum plăteam un euro metrul pătrat pe an”, a declarat Carmen Nănescu, medic de familia Tismana.

Primarul din localitate, Costel Buzianu, nu a vrut să dea prea multe detalii. „Nu pot să vă spun nimic pentru că aşteptăm răspuns de la Prefectura Gorj. Nu pot să vă spun decât că acum şase ani am făcut un contract cu ei, contract în care era stipulat faptul că după cinci ani se recalculează chiria la preţul pieţei. Expertul a făcut o expertiză şi a stabilit acest preţ care li se pare foarte mare”, a spus primarul.

Fiecare cu expertiza lui

Nemulţumiţi de expertiza autorităţilor medicii au făcut propria expertiză. Evident că răspunsul e altul. Cel de-al doilea expert a stabilit că medicii trebuie plătească anual câte 2 euro pe metru pătrat. Autorităţile locale au ignorat propunerea medicilor, mai ales că fusese dată deja o hotărâre de Consiliul Local. „Noi am făcut o altă expertiză, care ne-a costat 12 milioane şi am achitat taxa din banii noştii. Expertul a măsurat şi ciudat e faptul că i-au ieşit aproximativ 280 de metri pătraţi, iar în prima expertiză erau aproape 500 de metri pătraţi. În expertiză cea nouă s-au evidenţiat şi reparaţii şi îmbunătăţirile făcute de noi cabinetelor şi s-a stabilit că trebuie să plătim 2 euro pe metru pătrat anul”, susţine Carmen  Nănescu

Primarul spune că preţul a fost stabilit de expert nu de primărie. „Este treaba medicilor dacă au făcut o contraexpertiză, dar noi suntem cei care facem expertiza. Expertul a stabilit preţul nu noi. Prefectura stabileşte care preţ va rămâne“.

Prefectura decide

Medicii au ajuns cu problema lor în faţa prefectului şi aşteptă acum ca acesta să găsească o rezolvare la problema cu care se confruntă, dacă nu sunt hotărâţi să ajună în instanţă. „Vreau să vă spun că de acum şase luni stăm pur şi simplu în stres. Ne ameninţă mereu că dacă nu ne convine suntem liberi să plecăm, dar cei de la primărie nu se gândesc că noi stăm pentru pacienţi nu pentru ei. Ne spun că dacă avem chiria mică aducem prejudicii bugetului local. Noi am investit bani în acest cabinete. Noi am fost în audienţă la Prefectura şi aşteptăm răspuns. Dacă va fi nevoie mergem şi în instanţă că nu se poate aşa ceva. Nu-şi bat joc de noi ci de pacienţi, de oamenii din Tismana”, a încheiat medicul.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: