Florinela Ponta luptă pentru drepturile profesorilor

De ani de zile luptă pentru drepturile profesorilor gorjeni din postura de lider de sindicat. Ca profesor Florinela Ponta le descifrează elevilor tainele fizicii, iar ca lider de sindicat îi îndrumă pe profesori spre căile legale pe care trebuie să le urmeze atunci când le sunt încălcate drepturile.

Florinela Ponta a absolvit Facultatea de Chimie din Bucureşti, iar din anul 1987 a devenit titularul Şcolii Generale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, unde predă fizica. „Dragostea pentru fizică se datorează profesoarelor mele Vasilica Stamatoiu şi Ilina Rebedea. M-a atras dorinţa de a-mi explica tot ce văd în jurul meu. Nu am fost atrasă de activitatea de cercetare pentru că dintotdeauna mi-au plăcut copiii. Deşi am predat mulţi ani la liceu, satisfacţii profesionale deosebite am avut la şcoala generală pentru că mi-a plăcut să pun bazele unui limbaj ştiinţific corect şi să mă asigur că elevii înţeleg fenomenele şi aplică cele învăţate”, explică Florinela Ponta.

Cu elevii de la clasă a avut rezultate foarte bune şi la olimpiade, de două obţinând locul I la Olimpiada Naţională de Fizică. În afara programului s-a implicat în lupta antidrog împreună cu doi colegi, Marinela Mihăilă şi Nicolae Safta, din convingerea că e mai bine să previi decât să repari. „Am avut foarte multe premii I la nivel judeţean şi naţional cu filme, spoturi şi fotografii cu mesaje antidrog. Am fost încântată să văd că elevii noştri sunt dornici să se implice şi în alte activităţi decât cele de la clasă, activităţi pentru care nu sunt recompensaţi cu note”, susţine profesoara.

Învăţământul, în cădere liberă

Activitatea sindicală şi-a început-o înainte de Revoluţie, ca vicelider la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu”. La Sindicatul Liber din Învăţământ este preşedinte din anul 2009. „Am vrut să conştientizez colegii despre drepturile şi obligaţiile pe care le au şi să urmeze căile legale atunci când li se încalcă drepturile”, spune Florinela Ponta. În opinia sa transformările ce au avut loc în ultima perioadă în învăţământ s-au răsfrânt şi asupra opiniei publice, care nu mai respectă şcoala şi profesorii ei. „Deşi am sperat ca învăţământul să fie altfel tratat, consider că ultimele legi sunt în defavoarea copiilor, a profesorilor şi a şcolii deoarece limitează accesul la educaţie a copiilor cu posibilităţi materiale reduse. Învăţământul este în cădere liberă şi e păcat că părinţii nu conştientizează că cea mai sigură sursă pentru un viitor sigur este educaţia”, menţionează Florinela Ponta.

Liderul din învăţământul gorjean are două fete cu care a fost la fel de exigentă în ceea ce priveşte şcoala, cât şi cu elevii de la clasă. Una dintre fete este cercetător în domeniul fizicii la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. „Probabil că a fost influenţată de exigenţele la care am supus-o atunci când era elevă, a înţeles fizica şi a ajuns să o îndrăgească. Am fost foarte încântată că a urmat un masterat în fizică la  Germania, la Würzburg, universitatea la care a lucrat Conrad Röntgen, cel care a descoperit razele X. Cu toate acestea nu a dorit să rămână în afara ţării de oarece la UBB a găsit înţelegerea şi dotarea materială corespunzătoare. Cealaltă este medic psihiatru rezident în anul V la Cluj şi sper să ajungă medic psihiatru într-un spital”, mai menţionează Florinela Ponta.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: