Cinci cazuri de frați teroriști

Doi fraţi din capitala belgiană, Khalid şi Brahim El Bakraoui, au comis atacurile de la Bruxelles, a anunţat miercuri procurorul federal begian Frederic Van Leeuw, relatează DPA, care prezintă şi alţi fraţi care au comis atacuri în întreaga lume.

KHALID şi BRAHIM EL BAKRAOUI, 22 martie, atacurile de la Bruxelles

Khalid, în vârstă de 27 de ani, a comis atacul din staţia de metrou Maelbeek, potrivit lui Van Leeuw.

El a folosit o identitate falsă pentru a închiria un apartament în cartierul Forest din Bruxelles, potrivit postului naţional belgian RTBF, unde, în urma unui schimb de focuri cu poliţia săptămâna trecută, a fost arestat suspectul-cheie în atacurile de la Paris Salah Abdeslam.

În 2011 el a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru furturi de maşini, după ce a fost arestat având asupra sa puşti de tip Kalaşnikov, potrivit agenţiei Belga.

Brahim, în vârstă de 29 de ani, a fost unul dintre atacatorii sinucigaşi cu bombă de pe aeroportul de la Bruxelles, potrivit procurorului. În 2010, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru că a deschis focul împotriva unor poliţişti, cu o puşcă de tip Kalaşnikov, în timpul unui jaf, potrivit Belga.

SALAH şi BRAHIM ABDESLAM, 13 noiembrie, atacurile de la Paris

Salah, în vârstă de 26 de ani, un francez din Molenbeek, a fost arestat în acest cartier din Bruxelles pe 18 martie. Potrivit procurorului Parisului Francois Molins, Abdeslam a intenţionat să se detoneze la State de France pe 13 noiembrie, însă s-a răzgândit.

Brahim, în vârstă de 31 de ani, care a locuit în Belgia, s-a detonat în restaurantul Comptoir Voltaire de la Paris. El avea, împreună cu fratele său, un bar la Molenbeek, în prezent închis.

CHERIF şi SAID KOUACHI, 7 ianuarie 2015, atacurile de la sediul revistei franceze satirice Charlie Hebdo

Cherif, în vârstă de 32 de ani, s-a născut în arondismentul al X-lea din centrul Parisului şi era cunoscut sub numele de Abu Issen, potrivit ziarului Le Monde. În 2008, el a fost condamnat pentru că a înfiinţat o parte a grupului Buttes Chaumont, care a recrutat luptători pentru Al-Qaida în perioada 2004-2006.

El a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care a ispăşit 18 luni. După ce a fost eliberat s-a angajat la un supermarket.

Said, în vârstă de 34 de ani, născut în aceeaşi zonă a capitalei franceze, ar fi fost în Yemen, unde a fost antrenat de terorişti Al-Qaida, potrivit unor oficiali americani citaţi de presa americană.

Cei doi fraţi, de origine algeriană, rămaşi orfani în copilărie, s-ar fi radicalizat după ce au început să frecventeze, în 2003, Moscheea Adda'wa din Paris. Ei au fost ucişi la două zile după atac, într-o ascunzătoare, la nord-est de Paris, de forţele speciale franceze.

TAMERLAN şi DJOHAR ŢARNAEV, 15 aprilie 2013, atacul de la Maratonul din Boston

Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, a murit după ce a fost împuşcat şi din cauza rănilor pe care le-a suferit în explozie, la un spital din Boston, pe 19 aprilie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia, la Watertown, lângă Boston.

Djohar, pe atunci în vârstă de 19 ani, a fost găsit în aceeaşi noapte ascunzându-se într-o barcă, în spatele unei case.

Cei doi fraţi au detonat două bombe - improvizate în oale sub presiune, pline cu bile de rulmenţi şi cuie, pe care le-au pus în rucsacuri - la maraton.

Djohar a fost condamnat la moarte în iunie 2015. Avocaţii apărării au afirmat în timpul procesului că Tamerlan a organizat atacul şi că Djohar nu merită să fie condamnat la moarte.

MOHAMMED şi ABDELKADER MERAH, 11-19 martie 2012, atacurile armate de la Toulouse

Mohammed Merah, în vârstă de 23 de ani, a ucis şapte oameni - trei copii şi un rabin la o şcoală evreiască şi trei militari - în timpul mai multor zile de teroare, în regiunea oraşului Toulouse.

Acest infractor mărunt, care s-a convertit la islamul radical şi s-a revendicat drept un susţinător Al-Qaida, a fost ucis trei zile mai târziu în apartamentul său.

El a spus că a acţionat singur, însă există semne de întrebare cu privire la această revendicare.

Fratele său mai mare, Abdelkader, în vârstă de 29 de ani la vremea respectivă, a fost acuzat de complicitate în aceste atacuri.

Poliţia îl suspectează pe Abdelkader, care se afla sub supraveghere din cauza unor presupuse legături cu grupări islamiste radicale, că şi-a îndoctrinat fratele.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: