Cinci dintre companiile ”salvatoare” pentru CEO pică. Burduja: Ajunge!

Tensiuni în parteneriatul Complexului Energetic Oltenia cu Tinmar Energy, fiind amenințări cu închiderea proiectelor de realizare a patru parcuri fotovoltaice și unui grup pe gaze la Turceni. CE Oltenia va angaja o casă de avocatură pentru a clarifica unele chestiuni juridice, după ce Tinmar a suferit o divizare, însă, pe lângă această problemă, caietele de sarcini pentru licitații sunt în aer. După un an și jumătate.  Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că va mai aștepta până la finalul lunii noiembrie, iar dacă nu vor fi lansate licitațiile, atunci va rezilia parteneriatul.  

Dan Iulius Plaveti, președintele Directoratului CE Oltenia, a confirmat că s-a solicitat angajarea unei case de avocatură pentru a clarifica anumite aspecte legate de divizarea care a avut loc în cadrul companiei Tinmar. CEO și Tinmar au creat împreună cinci companii de producere a energiei, patru pentru realizarea unor parcuri fotovoltaice și una pentru construirea unui grup energetic pe gaze. 

”Din păcate, mai trebuie lămurite, că bănuiesc că ați văzut pe site-ul companiei, că s-a solicitat la AGA angajarea unei case de avocatură. Sunt câteva probleme legate de o divizare care a avut loc în cazul în cadrul Tinmar și despre implicațiile în situația în care în decizia Comisiei Europene este scris cu nume și prenume Tinmar și atunci, ca să nu existe niciun fel de probleme, să nu existe niciun fel de dubii, să nu poată nimeni vreodată să spună că nu s-au făcut toate diligențele pentru că vrem să fim siguri că tot ceea ce avem un parteneriat pe partea de guvernanță, referitor la proiectele cu cei de la Tinmar, nu vorbesc de zona tehnică, ci pur și simplu de zona de guvernanță și juridică. Atâta tot”, a declarat președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti.  

În același timp, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intervenit, exprimându-și îngrijorarea cu privire la stabilitatea parteneriatului cu Tinmar, afirmând că există riscul renunțării la acest parteneriat.  

”Deci, caietele de sarcini trebuie finalizate în luna noiembrie. Dacă nu se ajunge nici acum la un acord, vom lua cele mai drastice măsuri până la rezilierea acestor acorduri. Nu putem, nu putem să mai stăm. Și eu sunt de cea mai mare bună credință. Am avut foarte multe întâlniri, și eu și colegii mei, nu mai acceptăm aceste trageri de timp, pentru că ele pun în pericol toată construcția pe care noi am gândit-o pentru CEO. Am fost chiar mai mult decât înțelegători. 
Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-o conferință la Termocentrala Rovinari. 

Tensiunile dintre CE Oltenia și Tinmar aduc mari deservicii într-un context în care CE Oltenia nu se încadrează în termenele menționate în planul de restructurare al producătorului de energie pe cărbune.

La 08.02.2023 au fost înființate următoarele societăți pe acțiuni (SPV) în parteneriat cu Tinmar Energy (50% contribuția Tinmar Energy și 50% contribuția CE Oltenia) pentru implementare a patru (4) parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 280 MW si a unei centrale in ciclu combinat pe gaz CCGT Turceni de cca.475MW:

- Parc Fotovoltaic Turceni S.A., având: sediul în Mun. Tg. Jiu, Str. Victoriei nr.22; J18/134/08.02.2023, CUI 47594570, – pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni ;

- Parc Fotovoltaic Rovinari S.A., având: sediul in Mun. Tg. Jiu, Str. Victoriei nr.22, J18/137/2023, CUI 47595410, – pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;

- Parc Fotovoltaic Pinoasa S.A., având: sediul în Mun. Tg. Jiu, Str. Victoriei nr.22; J18/136/2023, CUI 47595401, – pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 66 MW pe halda exterioară Pinoasa;

- Parc Fotovoltaic Bohorelu S.A., având: sediul în Mun. Tg. Jiu, Str. Victoriei nr.22; J18/133/2023, CUI 47594562, – pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de ~ 19 MW pe halda exterioară Bohorelu;

- Centrala in Ciclu Combinat pe Gaz (CCGT) Turceni S.A. cu sediul in Tg. Jiu, str. Victoriei 22; J18/135/08.02.2023, CUI 47595398 – pentru implementarea unui centrală pe gaz natural de 475 MW în cadrul Sucursalei Electrocentrale Turceni, care va înlocui o capacitate existentă pe bază de lignit de 330 MW.

Vizualizări: 3,460

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: