Cine are profit şi cine pierde în energie

Cel mai profitabil producător de energie rămâne în continuare Hidroelectrica, care a scos în 2017 un câștig net de 1,35 miliarde de lei la afaceri totale de 3,25 miliarde de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Hidroelectrica a încheiat anul trecut cu 3.279 salariați.

Complexul Energetic Oltenia a raportat anul trecut primul câștig după trei ani de găuri financiare. Compania a scos un profit net de 180,8 milioane de lei, față de o pierdere cumulată de peste 1,7 miliarde de lei în cei trei ani anteriori. Cifra de afaceri a crescut de la 2,2 miliarde de lei la 2,92 miliarde, în vreme ce veniturile totale ale societății au urcat de la 3,67 miliarde la 4,36 miliarde. Numărul de salariaţi depăşeşte 13.000.

Un alt producător de stat, Nuclearelectrica, a raportat un câștig net de 303 milioane de lei la o cifră de afaceri totală de 1,89 miliarde de lei, în creștere față de 2016, când profitul era de 112 milioane, iar vânzările de 1,64 miliarde. Compania are aproape 2.000 de angajați și produce energie prin cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.

ELCEN, producătorul de apă caldă și căldură al Bucureștiului, a realizat la rândul său un profit, de 35,9 milioane de lei.

Complexul Energetic Hunedoara, compania care produce energie pe bază de huilă, a avut pierderi uriaşe, de 768 milioane de lei, mai mari chiar decât veniturile companiei. Complexul Energetic Hunedoara a avut probleme financiare încă de la înființare, iar în ultimii doi ani societatea a încercat de două ori să intre insolvență, dar instanțele au refuzat.

Pe lângă aceste companii, mai produc energie și Romgaz și Petrom, care dețin fiecare câte o centrală pe gaze. Romgaz deține o centrală la Iernut, în județul Mureș, în vreme ce Petrom are o centrală la Brazi, lângă Ploiești. Datele acestora nu sunt defalcate separat de activitățile principale, respectiv extracția gazelor și, respectiv, producția și distribuția de carburanți.

De asemenea, CET-urile din marile orașe produc la rândul lor energie electrică. (A.A.)

Vizualizări: 1,420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: