Cine câştigă alegerile în Gorj

Suntem aproape la jumătatea campaniei electorale. Cea mai liniştită de după Revoluţie, din cauza regulilor impuse de Autoritatea Electorală Permanentă. Rezultatul în Gorj este unul previzibil. Aproape toţi actualii primari vor fi reconfirmaţi în funcţie, bătălia fiind doar în localităţile unde aceştia nu candidează. Cea mai disputată primărie este Motru, unde rezultatul este imprevizibil. La Rovinari pare să aibă un avantaj Robert Filip.
Miza va fi însă Consiliul Judeţean. Neoficial, cam toţi politicieni specialişti în pronosticuri dau PSD pe primul loc cu peste 40%, PNL fiind creditat cu un procentaj din două cifre, dar unii spun cu 3 în faţă, alţii cu 2. Răutăcioşii cu 1. Partidele considerate „mici” vor lua şi ele voturi importante la aceste alegeri. ALDE şi PMP vor face cu siguranţă pragul electoral, dar chiar pot trece binişor de 10%. Pe lângă prag ar putea fi PSRo şi PRU, poate PRM, cu candidaţi buni în Târgu Jiu, Motru, Bumbeşti Jiu şi nu numai.
Majoritatea în viitorul Consiliu Judeţean va fi cel mai probabil a PSD, eventual cu un aliat. Dacă PSRo, PRU, PRM, UNPR şi alte partide mici vor lua multe voturi, dar nu vor face pragul, atunci ar putea intra la redistribuire chiar şi 10-12% din voturi, care în mare parte se vor contabiliza la primul clasat, adică la PSD, care va putea face singur majoritate în CJ. Altfel, va avea nevoie de un aliat, cel mai confortabil fiind ALDE. Liberalii, chiar dacă ar obţine un scor bun, nu prea au aliaţi în rândul partidelor politice din Gorj şi nu au cu cine face o eventuală majoritate care să schimbe culoarea politică a judeţului.

Vizualizări: 757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: