Circa 1200 de absolvenţi gorjeni vor să devină şomeri

Absolvenţii de liceu şi de facultate s-au prezentat în număr mare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pentru a-şi depune dosarul în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Circa 1200 de dosare au fost înregistrate în baza de date a agenţiei, ieri fiind ultima zi de depunere. Cele mai multe dosare au fost depuse de absolvenţii de liceu.

Un număr de 1160 de absolvenţi de anul acesta vor să devină şomeri. Dintre aceştia 109 au finalizat o facultate, 998 au absolvit un liceu de specialitate, 29 au absolvit un liceu teoretic, 4 au finalizat şcoala de maiştri, 3 au încheiat şcoala generală, 16 au urmat o şcoală postliceală şi pe partea de învăţământ complementar de ucenici o singură persoană. Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, cei care s-au înscris trebuie să mai depună la dosar, pe lângă documentele prezentate iniţial (certificat de naştere, de căsătorie-dacă este cazul, actul de studii şi adeverinţa medicală de la medicul de familie) şi o declaraţie de la Fisc, în ceea ce priveşte veniturile. Primesc şomaj dacă veniturile sunt mai mici decât indicatorul social, de 500 lei/lună. Indemnizaţia de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni timp în care şomerul primeşte lunar suma de 250 de lei. Cel de-al doilea dosar poate fi depus la AJOFM Gorj în termen de un an. Conducerea agenţiei spune că singurii absolvenţi care îşi mai pot depune de aici încolo dosarele pentru indemnizaţie de şomaj sunt cei care nu şi-au încheiat recent situaţia şcolară.  „Mai sunt care au situaţia şcolară neîncheiată, au corigenţe. Primim dosarele în baza actului de studii. Absolventul trebuie să depună dosarul în termen de 60 de zile după ce şi-a clarificat situaţia şcolară”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Absolvenţii sunt practic susţinuţi de stat o jumătate de an, timp în care au posibilitatea să-şi găsească un loc de muncă. 10.102 şomeri erau înregistraţi în baza de date a AJOFM Gorj ca fiind şomeri la sfârşitul lunii iunie, rata şomajului fiind de 6.90%. Dintre aceştia, 3369 sunt indemnizaţi, adică susţinuţi de stat. Odată cu intrarea absolvenţilor de anul acesta va creşte şi rata şomajului la nivel de judeţ.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: