Circa o sută de asistenţi medicali părăsesc spitalele din Gorj

Situaţie extrem de îngrijorătoare în spitalele din judeţul Gorj. Foarte multe cadre medicale au început deja să-şi facă documentaţia pentru a putea munci într-o ţară a Uniunii Europene. Cei mai mulţi pleacă din cauza salariilor foarte mici, dar şi pentru că nu-şi pot face meseria din cauza lipsurilor materiale.

Aproximativ 100 de asistenţi medicali vor părăsi judeţul Gorj, dintre care 40 sunt numai din cadrul Spitalului de Urgenţă Târgu Jiu. Potrivit preşedintelui Organizaţiei Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), filiala Gorj, Lucian Cârstoiu, cei mai mulţi intenţionează să plece în Italia, luând deja legătura cu firme care intermediază contracte cu spitalele de acolo. Cele mai multe cereri vin însă din partea asistenţilor medicali care nu lucrează şi care intenţionează să părăsească sistemul sanitar gorjean definitiv. „În spitalul din Târgu Jiu, din ce am vorbit eu cu ei, sunt în jur de 40 care sunt deja în procedura asta de a-şi face actele, se gândesc să plece, iar din cei care nu lucrează sunt foarte mulţi, cred că am avut vreo 60 de cereri. Sunt nişte firme care intermediază contractele cu spitalele din Italia, din ţările Uniunii Europene. Mai nou, acum sunt societăţi care se orientează către Anglia, unde salariu e mult mai mare, am o prietenă de şase ani acolo şi câştigă şi 1.800 de lire pe lună”, a declarat Lucian Cârstoiu, preşedinte OAMMR. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, se pare că acesta este doar începutul unei migrări mult mai pronunţate, un val mai mare de plecări aşteptându-se la câteva luni după reducerea salariilor bugetare.

Chiar şi preşedintele OAMMR vrea să plece

 „Mă gândesc şi eu să plec dacă aşa va rămâne situaţia în ţară. Oricum eu cred că vor pleca mult mai mulţi când vor vedea cu cât le va scădea salariul pentru că nu o mai poată face faţă”, a declarat Lucian Cârstoiu. Şi conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu se arată îngrijorată de situaţie însă nu pot face nimic pentru că este dreptul angajatului să întrerupă contractul de muncă. În cazul în care numărul celor care vor pleca în spitalele din străinătate va fi unul foarte mare, conducerea spitalului din Târgu Jiu va fi nevoită să scoată la concurs posturi pe perioadă determinată. „Sigur că sunt semnale că vor pleca în străinătate în acest moment, ştim cu toţii. Avem destui care vor să plece deşi lucrează acum, îşi strâng actele, îşi accesează firmele care se ocupă cu asta, deocamdată nu ştim numărul exact al celor care vor pleca. Ne aşteptăm, din ceea ce testăm şi vedem şi noi, ca să plece şi din judeţul Gorj şi medici şi asistenţi medicali”, a declarat medicul Constantin Pălivan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Aceştia pot reveni pe post după terminarea contractului de muncă din străinătate. Un asistent medical din Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu câştigă în jur de 1.500 de lei lunar, în funcţie de orele şi week-end-urile lucrate.  

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: