Citat din Ponta: „Am mințit de dimineața până seara!”

„Am mințit de dimineața până seara timp de un an și jumătate. Este evident că ce am promis nu era adevărat și nu puteam face - este clar că eram mult dincolo de posibilitățile reale ale țării noastre”, așa și-a început, miercuri, Victor Ponta, cea mai recentă postare a sa pe contul de Facebook. A folosit un citat dintr-un politician maghiar pentru a ilustra situația din PSD.

„Știți cui aparține această mărturisire pe care o citez mai sus? (Nu vă grăbiți să spuneți că lui Liviu Dragnea - nu este el așa sincer nici dacă îl trezești din somn; și imediat va acuza că sunteți vânduți «Sistemului» cu care se preface că se luptă din greu ca să păcălească presa și poporul - «prietenii știu de ce»)! Să vă ajut puțin - este consemnat în istoria politică sub numele de «Discursul de la Oszod!»”, menționează Ponta, înainte de a face o prezentare mai amplă a victoriei pe care socialiștii au obținut-o în Ungaria în 2006, după publicarea în presă a înregistrării cu „minciunile”, partidul nereușind să mai obțină vreodată mai mult de 20%.

Comentariul lui Ponta face referire apoi la victoria din 2012 a socialiștilor în Franța, care de la 40% au ajuns anul acesta la nici 10% și asta doar pentru că în campanie au promis lucruri pe care nu le puteau realiza. Deputatul ajunge, în cele din urmă, și la situația din România, unde PSD a obținut anul trecut 45%, promițând cam tot ceea ce voia alegătorul de rând să audă. Analiza lui Ponta ajunge și în momentul în care deputatul speră să nu greșească atunci când compară situațiile prin care au trecut socialiștii din Ungaria și Franța cu cea în care se află cei din România la acest moment. „Eu mi-am făcut datoria față de PSD și față de alegătorii săi în ziua votării noului Guvern Tudose - atunci am arătat că modificările de Program făcute total neserios, heirupist și populist vor fi principala slăbiciune în perioada următoare! Nu mă aștept să mă ia în seamă Însuși Liviu Dragnea - dar ceilalți sper că au citit și au înțeles!”, menționează fostul premier.

Pentru ca deznodământul să fie diferit de cel de care au avut parte socialiștii din Ungaria și Franța pentru gogoșile servite alegătorilor în campaniile electorale, Ponta e de părere că în România PSD se mai poate salva de la un dezastru electoral dacă respectă câteva condiții. În analiza sa, deputatul e de părere că, în primul rând, Guvernul trebuie să aibă premierul la Palatul Victoria, nu în sediul PSD, iar profesioniștii să fie promovați în funcții cheie în locul celor care ajung să conducă țara doar pentru că îi sunt obedienți lui Dragnea. „Guvernul să fie condus de Premier de la Palatul Victoria nu de Liviu Dragnea de la sediul PSD; în Guvern numirile să se facă pe criteriul competenței profesionale și nu al obedienței față de Președintele Partidului; banii publici să fie folosiți pentru binele general și nu pentru îmbogățirea unor firme private (gen Teldrum) sau pentru cumpărarea de sprijin politic; guvernarea să nu fie folosită și deturnată de interesul salvării personale față de problemele judiciare; oprirea iluziei că o Propagandă agresivă susținută doar cu tupeu și resurse financiare poate să suplinească lipsa rezultatelor/sau lupta paranoică contra celor care fac dezvăluiri sau critică; omul obișnuit care primește 100 de lei în plus la salariu sau pensie știe prea bine că asta nu îi dă posibilitatea să aibă latifundii în Brazilia; asigurarea stabilității și predictibilității în zona economică, fiscală și socială (nimeni nu mai vrea promisiuni - ci doar stabilitate și siguranță)! Update: un cititor mai deștept decât mine m-a inspirat cu sloganul pentru viitoarea campanie electorală: „PSD este pe Teldrumul cel bun”, a scris Ponta în postarea sa. 

Vizualizări: 2,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: