Cîțu și Iohannis și-au asumat dezafectarea tuturor termocentralelor pe cărbune. Nu conservarea!

Este gălăgie politică de câteva săptămâni și mai urmează, timp în care a fost aprobat un document fundamental pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență. Un document care nu este în primul rând despre bani, ci despre schimbări fundamentale în societate, pe foarte multe planuri. O să ne referim astăzi la schimbările din energie, pentru că în PNRR scrie negru pe alb că toate termocentralele pe cărbune vor fi dezafectate, iar termenul este 2032.

PNRR vizează “accelerarea decarbonizării sectorului energetic prin eliminarea treptată a centralelor pe bază de lignit și cărbune până în 2032 și prin facilitarea utilizării surselor regenerabile de energie și a surselor alternative de energie, cum ar fi hidrogenul verde”.

Potrivit documentului, “Primul element de reformă vizează eliminarea treptată a centralelor electrice pe bază de cărbune și de lignit până în 2032. Legea privind decarbonizarea și legislația secundară aferentă care stabilește calendarul dezafectării capacității totale instalate de cărbune și lignit vor intra în vigoare până la 30 iunie 2022. O capacitate instalată totală de 3 780 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit va fi dezafectată până la 31 decembrie 2025”.

Iată cronologia schimbărilor din piața de energie, așa cum este descrisă în PNRR:

• trimestrul IV 2021 - A fost dezafectată o capacitate instalată de producție a energiei electrice pe bază de cărbune de 1 695 MW.

• trimestrul II 2022 - Până în al doilea trimestru al anului 2022, va intra în vigoare o lege privind decarbonizarea (și legislația secundară aferentă), care va prevedea un calendar până în 2032 pentru:

- Dezafectarea capacității totale de producție de energie electrică instalată pe bază de cărbune/lignit (și anume, 4.590 MW).

- Măsuri referitoare la reabilitarea minelor care urmează să fie închise (de exemplu, refacerea solului în zonele miniere, cum ar fi stratul superior al solului și refacerea vegetației, depozitele de deșeuri, amenajarea terenului după închidere pentru refacerea peisajului).

- Măsuri de actualizare a competențelor (reconversie și recalificare profesională) și alte măsuri cu impact socio economic asupra comunităților afectate.

• trimestrul IV 2022 - A fost dezafectată o capacitate instalată totală de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit de 2.355 MW.

• trimestrul II 2023 - Intrarea în vigoare a unei noi legi privind energia (și a eventualelor acte legislative secundare necesare), care:

- va implementa contractele pe diferență (CfD);

- va institui contracte de achiziție de energie electrică din surse regenerabile (CAEE);

- va simplifica procedurile de acordare a licențelor și a autorizațiilor pentru investițiile în energia din surse regenerabile, stabilind termene de răspuns administrativ scurte și obligatorii și proceduri de responsabilizare pentru întârzierile nejustificate, reducerea documentației și a procedurilor necesare și introducerea unui nou cadru specific pentru centralele pe bază de energie din surse regenerabile offshore;

- va implementa răspunsul la cerere pe piața de echilibrare.

• trimestrul IV 2023 - Semnarea contractelor în urma primei runde de proceduri de licitație pentru alocarea contractelor pe diferență (CfD) pentru promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile (cel puțin 1 500 MW de capacitate instalată), în conformitate cu Orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01)

• trimestrul II 2025 - Semnarea contractelor în urma celei de a doua runde de proceduri de licitație pentru alocarea contractelor pe diferență (CfD) pentru promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile (cel puțin 2.000 MW de capacitate instalată suplimentară), în conformitate cu Orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01).

• trimestrul IV 2025 - O capacitate totală instalată de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit de 3.780 MW a fost dezafectată și înlocuită parțial cu o producție de energie electrică pe bază de gaz, flexibilă, eficientă și rezistentă în timp, sau cu o producție combinată de energie electrică și energie termică pe gaz, care permite utilizarea gazelor regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon de 1.300 MW.

• trimestrul II 2026 - O capacitate suplimentară de energie din surse regenerabile (eoliană și solară) de cel puțin 3.000 MW comparativ cu capacitatea instalată existentă (eoliană și solară) a fost dată în exploatare și conectată la rețea.

Vizualizări: 10,799

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: