Firma lui Făget, contract de 30 de miliarde cu CE Rovinari

23 decembrie 2008 a fost o zi norocoasă pentru Ion Făget, patronul firmei de pază Signovince SRL. Complexul Energetic Rovinari i-a atribuit fără licitaţie un contract de peste 30 de miliarde de lei vechi, pentru asigurarea serviciilor de pază în 2009. Un tun dat pe final de mandat de fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, de care a beneficiat firma fostului şef al SRI Gorj, trecut în rezervă cu câţiva ani în urmă, după ce s-a dovedit că a făcut poliţie politică şi după 1989.

Firma fostului şef al SRI Gorj, Ion Făget, a obţinut la data de 23 decembrie 2008 un contract de circa 30 de miliarde de lei vechi de la Complexul Energetic Rovinari, fără licitaţie, serviciile oferite fiind acelea de pază şi patrulare. Firma în cauză se numeşte Signovince SRL Târgu Jiu şi a mai asigurat servicii de pază în cursul anului 2008 la CE Rovinari, tot fără licitaţie, ca subcontractant al firmelor care obţinuseră atunci contractele. De altfel, atât la CE Rovinari, cât şi la CE Turceni şi SNLO, atribuirea fără licitaţie a contractelor de pază este o meteahnă veche, cele mai multe astfel de firme de pază aparţinând unor foşti securişti sau poliţişti trecuţi în rezervă.

Afacerea făcută în prag de sărbători de firma lui Făget cu Complexul Energetic Rovinari, condus atunci de Laurenţiu Ciurel, a fost „dezvăluită“ ieri de site-ul eLicitatie.ro, care a publicat anunţul de atribuire a contractului. Astfel, serviciile de pază au fost atribuite firmei Signovince SRL prin negociere, valoarea contractului fiind de 2.596.154 RON plus TVA. Potrivit aceleiaşi surse, Signovince a fost singura firmă care a depus ofertă, deci singura cu care s-a negociat.

Dezvăluirile anunţate de Condescu se lasă aşteptate

Liderul sindical al minerilor anunţa acum o săptămână că va face dezvăluiri cu privire la afacerile derulate în minerit şi energie de firme de pază aparţinând unor foşti securişti şi miliţieni. „Noi, sindicatele, în scurt timp vom face publice toate afacerile şi firmele pe care le-a avut Făget, precum şi modul în care a reuşit să câştige zeci de miliarde de lei vechi. Majoritatea au fost contracte obţinute prin şantaj sau pile, la influenţa directă a unor oameni politici sau rude pe care le-a avut în consiliile de administraţie şi în adunările generale ale acţionarilor la unităţile din minerit şi energie”, spunea Marin Condescu. Ion Făget nu a dorit la vremea respectivă să comenteze afirmaţiile lui Condescu.

În aşteptarea dezvăluirilor promise de liderul sindical cu privire la modul fraudulos în care ar fi atribuite respectivele contracte, ne vom mărgini la a constata că în complexurile energetice şi SNLO nu se prea poartă licitaţiile, atunci când vine vorba de firmele de pază.

La CE Turceni, o licitaţie şi şase negocieri

Şi la Complexul Energetic Turceni s-au înregistrat în decembrie 2008 atribuirea unor contracte de servicii de pază prin negociere. Astfel, SC Pază şi Protecţie SRL Rovinari a obţinut în doar două luni un contract prin licitaţie, la care s-au mai adăugat câteva prin negociere. Totalul acestor contracte însă este cu mult mai mic decât tunul dat de Signovince la Rovinari.

Ei bine, în noiembrie 2008, SC Pază şi Protecţie a participat la o licitaţie organizată de CE Turceni pentru atribuirea serviciilor de pază, contractul fiindu-i atribuit pe data de 21 noiembrie 2008. La licitaţie au fost patru participanţi, Pază şi Protecţie adjudecând la valoarea de 199.480 RON. Pe 29 decembrie 2008, firma din Rovinari obţine, fără licitaţie, un contract în valoare de 203.944 RON plus TVA. Tot prin negociere, SC Pază şi Protecţie a obţinut în ultimele luni ale anului 2008 alte câteva contracte: 78.884 RON pentru obiectivele de la carierele Jilţ, 186.850 RON pentru obiectivele Direcţiei Producţie EM Jilţ, 384.649 RON pentru obiectivele şi valorile din perimetrele miniere Jilţ Nord, Jilţ Sud şi mina Tehomir.

SNLO nu putea face excepţie

În ceea ce priveşte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, fostul director general Eugen Davidoiu, care se credea un protejat al serviciilor secrete, a fost şi el prietenos cu firmele de pază. Potrivit site-ului eLicitaţie.ro, la 31 octombrie 2008, SNLO a atribuit prin negociere contracte în valoare de 3.389.669 RON. Toate cele cinci firme care au depus oferte au câştigat, Davidoiu având câte o feliuţă pentru fiecare: SC Gardienii SRL Rm.-Valcea – 661.316 RON. SC A&M PROPAZ 2000 SRL Bucuresti – 732.235 RON, SC PAZA SI PROTECTIE SRL Rovinari – 912.947; SC GORJ GUARD SECURITY SA Rovinari – 710.000 RON, SC VIGILENTSECURITY SRL Dr. Tr.-Severin – 373.170.

Rămâne de văzut dacă noile conduceri ale complexurilor energetice şi SNLO vor păstra obiceiurile vechi sau vor trece la organizarea unor licitaţii transparente. De reţinut ar fi şi faptul că Marin Condescu declara zilele trecute într-un interviu acordat la Radio Infinit că pe viitor paza va fi asigurată de persoanele disponibilizate din minerit.

Făget îşi face vilă cu piscină pe firma de pază

În plină criză economică, firma Signovince SRL are în intenţie construirea unei vile cu piscină în cartierul Ursaţi din Târgu Jiu. Pentru că firma lui Făget doreşte şi amenajarea albiei pârâului din vecinătate, Signovince a cerut la jumătatea lunii trecute o aprobare de la Apele Române Craiova.

Făget îşi face vilă cu piscină pe firma de pază

În plină criză economică, firma Signovince SRL are în intenţie construirea unei vile cu piscină în cartierul Ursaţi din Târgu Jiu. Pentru că firma lui Făget doreşte şi amenajarea albiei pârâului din vecinătate, Signovince a cerut la jumătatea lunii trecute o aprobare de la Apele Române Craiova.

Dosarul „ţeava dispărută“ nu a fost soluţionat

Firma Signovince a fost implicată toamna trecută într-un scandal legat chiar de modul în care a asigurat paza la Complexul Energetic Rovinari. Astfel, fostul director general Laurenţiu Ciurel a anunţat furtul a zeci de tone de ţeavă de cupru, dar a ţinut să precizeze într-o conferinţă de presă că agenţii de pază nu au nicio vină. „Ţeava a ieşit din unitate cu acte în regulă, nu aveau cei de la pază cum să sesizeze furtul atunci când s-a produs“, spunea Ciurel la vremea respectivă. Ciurel a menţionat că în cele din urmă tot agenţii de pază l-au informat că „au auzit nişte discuţii printre salariaţi cu privire la furturi din depozitul de materiale“. Cert este că Ciurel a preferat să facă o anchetă proprie şi să nu implice poliţia. Până la urmă nu s-a descoperit nici un vinovat.

Vizualizări: 392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: