Ciurel: Alunecarea de la Jilţ Sud, de „proporţii biblice”

Mai multe utilaje de la Cariera Jilţ Nord au fost relocate la Jilţ Sud, după ce o alunecare de teren a blocat mai multe excavatoare miniere. Conducerea complexului a catalogat evenimentul ca fiind unul „de proporţii biblice”. Nu este clar dacă alunecarea a avut cauze naturale sau legate de modul în care s-a excavat în ultimii ani. Unii salariaţi spun că, în lipsa exproprierilor, s-a excavat sub treaptă, astfel încât alunecarea de teren care a produs pagube imense era inevitabilă. Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a explicat că nu doar la Jilţ Sud sunt probleme de acest gen, fiind blocaje la toate carierele.

Mobilizare generală la cariera Jilţ Sud a CE Oltenia, după ce un deal s-a prăbuşit, blocând astfel activitatea de extracţie a lignitului în interiorul carierei. Avaria s-a produs după ce cei din carieră au excavat sub treaptă, în lipsa fronturilor de lucru, pentru a putea da cărbune la beneficiari, asta în condiţiile în care negocierile cu proprietarii de terenuri din zonă sun blocate de ceva vreme. Guvernul Ponta a promis trei ani o lege pentru exproprierea pentru utilitate publică, dar actul normativ nu a primit avizele de la ministere. Acum, minerii lucrează de zor la consolidarea terenului, astfel încât să fie reluată activitatea la parametrii normali. Câteva utilaje de la cariera vecină, Jilț Nord, au fost aduse aici pentru a fi folosite în operaţiunile de remediere a avariei. Vremea pune însă beţe în roate celor care muncesc pentru rezolvarea problemelor. Precipitaţiile din ultimele zile ar putea duce la noi alunecări de teren în zonă. "Au utilaje suficiente. SDM s-a ocupat de treaba aceasta. Am trimis şi noi două buldoexcavatoare. Nu aveam nevoie de ele. Lucrează acolo, este o coordonare din partea SDM pentru treaba asta. Înţeleg că o parte din excavatoare au pornit la Jilţ Sud. Nu am trimis şi personal", a spus Dumitru Dragu, directorul UMC Jilţ Nord.   

Directorul SDM, Daniel Antonie, spunea la finele săptămânii trecute că în cel mult 2 săptămâni toate cele 8 excavatoare miniere vor fi repuse în funcţiune, dar şi că la nivelul companiei a fost formată o comisie pentru a stabili cine se face vinovat de producerea acestei avarii.   

Ciurel: Totul e blocat

Cei din conducerea CE Oltenia spun că au probleme cu exproprierile în aproape toate zonele în care desfăşoară activitate, asta pentru că legea 255 nu a fost pusă în aplicare. „Totul e blocat din cauza exproprierilor. În carierele care deservesc termocentrala Turceni am avut o alunecare de teren, o avarie de proporţii biblice, un deal întreg a luat-o la vale. Noroc că s-au mobilizat şi au scos instalaţiile. Am ajuns în situaţia în care carierele mari, Roşia, Tismana, Jilţurile, sunt blocate. Singura zonă deblocată, zona Motru, dar care deserveşte termocentrala Craiova şi Craiova nu este una dintre cele mai rentabile termocentrale“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia într-o emisiune la Gorj TV.

Fostul premier Victor Ponta, deputat de Gorj, a promis în ultimii trei ani aprobarea Legii 255 de utilitate publică pentru zona Jilţ. Guvernul a aprobat o parte din această hotărâre, adică indicatorii tehnico-economici, dar nu şi culoarul de expropriere. Practic, zona este tot blocată, în ciuda tuturor promisiunilor. 

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: