Ciurel, criticat: CE Oltenia trebuie scos de pe traiectoria actuală!

Laurenţiu Ciurel a propus închiderea a două grupuri energetice de la Termocentrala Turceni, două grupuri de la Brăila, dar şi a exploatărilor de la Seciuri şi Peşteana Sud. Aceste măsuri ar fi dus la un preţ de producţie de 48 de lei pe tona de cărbune. Planul nu a fost avizat de Consiliul de Supraveghere, spune preşedintele Dorin Spătaru. Fostul preşedinte al Consiliului, Gabriel Dumitraşcu, a declarat însă că în planul prezentat de Laurenţiu Ciurel nu a văzut că se va ajunge la acest preţ de producţie. Dumitraşcu a mai spus că producătorul de energie trebuie scos de pe „traiectoria actuală“.

Laurenţiu Ciurel a propus închiderea a 25% din capacităţile companiei, scopul fiind acela de a eficientiza activitatea. “Reducem activităţile în alte cariere şi reducerea de personal cu 3.000 de salariaţi, 2.100 dintre ei cu plăţi compensatorii, cu venit de însoţire, şi 1.090 prin redistribuire. În felul acesta credem că ajungem la 48 de lei/tona de cărbune (n.r- cost de producţie) până la sfârşitul anului, ceea ce ar fi una din ţintele asumate cu Fondul Monetar”, a declarat Laurenţiu Ciurel.

El a fost contrazis de Gabriel Dumitraşcu, fostul preşedinte al CS din CE Oltenia. „Am văzut şi eu prin presă preţul de cost la 48 de lei. Printre altele fie spus, în programul de redresare pe care ni l-a arătat, ni l-a propus în primă lectură săptămâna trecută, n-am văzut nicăieri că ar atinge costul acesta pe tona de cărbune, de 48 de lei. Domnul Ciurel nici n-a participat, nici direct, nici telefonic sau prin mijloace electronice la şedinţa Consiliului de Supraveghere. Aşa că nu ştiu ce opinii are. Am citit în aceeaşi zi un interviu al lui în ziarul Bursa unde spunea că, domnule, îşi va atinge prin aplicarea acestui program de redresare ţinta de 48 de lei, că e ţinta FMI. Nu e nicio ţintă FMI. FMI nu a trasat nicio sarcină de genul acesta. N-a dat nicio temă precisă cuantificabilă. A spus: Faceţi cum ştiţi voi mai bine, dar demonstraţi-ne că se duce într-o zonă de sustenabilitate“, a spus Dumitraşcu.

CEO, la cotitură

Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, a mai spus că societatea energetică este la un moment de cotitură şi contează foarte mult ce decizii vor fi luate acum. „Este momentul în care trebuie luată o decizie care trebuie să reprezinte o cotitură, deci trebuie scoasă compania de pe traiectoria actuală şi trebuie pusă pe o traiectorie care să îi dea sustenabilitate în dezvoltare, să-i dea durabilitate, să regăsim compania în zona energetică şi peste 10 ani“. Dumitraşcu a spus că la elaborarea unei strategii pentru CE Oltenia trebuie să fie avute în vedere pe de o parte directivele europene, pe de altă parte cum reacţionează alte ţări precum Germania, Polonia. În Europa se discută dacă se rămâne pe aceleaşi tehnologii de ardere sau se merge pe alte tehnologii, mai eficiente. „Dacă nu, ceea ce se întâmplă, şi a fost opinia pe care am exprimat-o şi săptămâna trecută, e un plan de redresare temporară, dar nu schimbăm traiectoria Complexului Oltenia“, a fost concluzia lui Dumitraşcu. Acesta a mai spus că FMI nu a impus CEO acest tip de restructurare, prin renunţarea la anumite capacităţi, ci a cerut un plan prin care societatea să devină profitabilă: „FMI nu a impus nimic. Aia e vrăjeală pentru publicul larg. Domnul Ciurel să arate documentul. Şi o să vedeţi că mai apare o minciună. FMI a spus: Propune-mi ceva să o ţii în piaţă. FMI nu a spus închideţi nici 2, nici 4, nici 5, nici menţineţi nu ştiu ce sau scădeţi preţul de cost“.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: