Comisia de negociere, convocată joi. Cum va arăta noul contract!

Membrii comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) de la nivelul CE Oltenia se vor întâlni joi, 26 martie, aceasta fiind prima şedinţă după suspendarea protestelor minerilor. Administraţia şi sindicatele şi-au luat angajamentul în faţa ministrului energiei, Andrei Gerea, că vor semna contractul până pe 30 martie. Federaţia Naţională UNIVERS poate semna singură contractul pentru că are majoritate în CE Oltenia, susţine prim-vicepreşedintele Adrian Marciuc.

Reprezentanţii celor patru federaţii care participă la negocierile pentru contractul colectiv pleacă de la nişte lucruri deja scrise într-un protocol semnat de trei dintre ele la Ministerul Energiei, în urmă cu câteva zile. Adică salariile compensatorii acordate celor 2.133 de concediaţi de la 1 iunie:  două salarii pentru cei care mai au un an până la pensie, trei pentru cei care mai au doi ani şi şase pentru celelalte categorii de disponibilizaţi. Excepţie vor face minerii din subteran care vor primi patru salarii compensatorii. Angajaţii rămaşi nu vor mai beneficia de alimentaţie de protecţie. Tot în viitorul contract minerii şi energeticienii pierd prima de vacanţă, dar şi bani la salarii.

Univers poate semna singură CCM

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) nu a semnat protocolul de la Minister şi a anunţat că nu va semna nici CCM în cazul în care va prevedea diminuări ale veniturilor. Liderul sindical Adrian Marciuc lămureşte lucrurile şi spune că oricum Federaţia Univers poate semna contractul, pentru că are majoritate. „Obiectivul principal al Federaţiei Univers, încheierea până pe 30 martie a unui nou contract colectiv de muncă pentru a se termina odată cu acele discriminări ale angajaţilor. Federaţia Univers are 50 plus 1 şi contractul poate fi semnat şi înregistrat şi fără FNME, dar sper că împreună vom reuşi să încheiem acest contract colectiv de muncă“, a spus Marciuc.

Constantin Creţan, lider în Univers, spune că acest contract ar putea fi semnat chiar duminică, deoarece 70% din partea scrisă a fost deja negociată. „Vineri, sâmbătă şi duminică putem semna contractul colectiv de muncă. Dacă există voinţă în câteva zile putem semna contractul. Noi suntem majoritari şi putem semna contractul colectiv de muncă. 70% suntem Federaţia Univers“. Precizarea lui Creţan vine în situaţia în care negocierile sunt reluate abia joi, pentru că opt membri din comisie sunt plecaţi la Sibiu la o reuniune a Federaţiei Univers. Astfel, termenul de 30 martie pentru semnarea CCM pare de neatins.

PRIMĂ

Complexul Energetic Oltenia a virat prima de 8 Martie şi celorlalte femei din societate, care nu primiseră suma de 100 de lei pe motiv că nu făceau parte din sindicatele ce au semnat un Acord cu administraţia producătorului de energie. Este vorba despre 1.300 de femei care primesc prima de 8 Martie cu întârziere. Banii vor fi daţi în urma unui proteste extrem făcut de peste 30 de oameni care au stat în greva foamei mai multe zile împotrivindu-se discriminării făcute de conducere.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: