Ciurel: Este posibil ca la anul să nu mai avem termocentrale

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat la un forum pe teme energetice că certificatele de emisii de CO2 ar putea scoate termocentralele pe cărbune din piaţă. El continuă cu prognozele negative, avertizând că la anul s-ar putea ca România să nu mai aibă nicio termocentrală. Complexul Oltenia a plătit 40 de milioane de euro pentru certificatele de emisii.

Laurenţiu Ciurel a susţinut într-o conferinţă pe teme de energie că deşi România mare are resurse de lignit pentru zeci de ani, producătorii pe cărbune nu mai pot supravieţui în contextul plăţilor foarte mari pentru certificatele pentru gazele cu efect de seră. La conferinţa cu pricina a fost şi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), însă Ciurel nu a vorbit atunci despre problemele pe care compania le are cu reglementatorul. CE Oltenia are mai multe procese cu ANRE, unele ca urmare a aplicării unor amenzi pentru nerespectarea unor regulamente de vânzare de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB). 

CEO are nevoie de mix energetic

Avem cărbune, avem termocentrale modernizate, dar nu intrăm pe piaţă, spune Ciurel. „Am terminat de modernizat, dar nu mai avem piaţă, pentru că, la ora asta, România are 15.000 MW care pot funcţiona, din care 6.000 sunt regenerabili, 6.000 hidro şi 1.400 nuclear“. Asta a spus Laurenţiu Ciurel la o conferinţă ce a avut loc ieri la Bucureşti, citat de presa centrală. El a afirmat că CE Oltenia îndeplineşte toate condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană, dar nu poate plăti certificatele carbon. Dar aceste certificate sunt plătite chiar pentru poluarea pe care o produc grupurile energetice netehnologizate, vechi de zeci de ani. Producătorul de energie a plătit certificate de emisii de peste 40 de milioane de euro. El mai spune că România are rezerve de cărbune pentru o perioadă de 30-40 de ani, însă lignitul  este unul de calitate inferioară, iar procesarea lui nu este rentabilă. În plus, spune Ciurel, trebuie să găsească tot timpul "tot felul de canale de export, să combinăm tot felul de energii" pentru a vinde energie. "După ce am investit ca să îndeplinim toate condiţiile de mediu impuse de UE, ne vedem în situaţia că nu mai putem plăti certificatele de emisii de CO2. Sunt şanse mari ca anul viitor a patra ţară în funcţie de rezervele de lignit din Europa să nu mai aibă nicio termocentrală în funcţiune,  în contextul în care preţurile din piaţa energiei sunt în continuă scădere, iar costurile companiei sunt încărcate de certificatele de emisii de CO2 sau de taxele de injecţie a energiei în sistem", a afirmat directorul CE Oltenia. “Nu există un alt loc în lume în care producătorii să se canibalizeze. Trebuie un mix de energie şi trebuie repetat acest lucru până înţeleg şi cei de la FMI, şi alţii. Aşa sunt toţi, şi CEZ, şi Enel, şi E.ON. Nu am inventat noi lucrurile, aşa se fac”, a mai spus Laurenţiu Ciurel. Mixul energetic a fost dorit şi de fosta guvernare PDL, dar era pe atunci contestat de PSD. Acum şi pesediştii îl văd ca pe unica soluţie, dar nici ei nu reuşesc să îl implementeze.

ENERGIE

Ciurel mai spune că CE Oltenia produce cea mai ieftină energie obţinută din lignit din Europa, iar Rovinari este cea mai bună termocentrală din ţară.  

CREANŢE

CE Oltenia are creanţe de 900 de milioane de lei, din care 300 de milioane de lei de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi 200 de milioane de lei de la CET Govora. 

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: