Ciurel: Nu protestele sunt soluţia, ci o nouă conducere la ANRE

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, vrea schimbarea conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Şeful companiei energetice este de părere că actuala conducere are anumite interese şi că defavorizează complexul, iar protestele anunţate de sindicate nu vor schimba situaţia. Ciurel a mai vorbit şi despre programul de lucru în cariere pentru următoarea perioadă.

Reporter: Este posibil să treceţi la un program de 6 zile sau să mai intre cariere în şomaj tehnic?

Laurenţiu Ciurel: Prea curând nu, pentru că avem stocuri mari de cărbune. Am reuşit cu săptămâna de şomaj tehnic să reducem puţin presiunea pe zona Motru, s-a redus cu vreo 60-70 mii de tone şi este loc acum să depunem, dar încă e prea devreme pentru a gândi un program de 6 zile. Probabil că, odată cu terminarea verii, când va trebui să ne gândim la stocurile de iarnă, atunci ne gândim la un program, dar acum exclus.

Rep.: CE Oltenia a redevenit important pe piaţa de energie?

L.C.: CEO acum este din nou lider de piaţă, pentru că nu mai este apă. Să ştiţi că săptămâna asta toată, dacă CEO n-ar fi fost, nu exista capacitate de import pentru 2000-2500 MW cât a produs CEO, astfel încât ar fi trebuit decuplaţi consumatori. Aşa că toţi cei care spun „închideţi cărbunele” e clar că nu ştiu ce vorbesc, pentru că nici măcar să luăm de afară, nici măcar să importăm nu putem asemenea cantitate de energie. De aceea spun că, indiferent în ce situaţie, cel puţin 10 ani de aici încolo va trebui gândit un program pentru ca această componentă de cărbune să rămână viabilă, care să fie parte a strategiei energetice. Nu se poate încă fără cărbune.

Rep.: Protestele cu care ameninţă federaţiile la Bucureşti sunt o soluţie?

L.C.: Nu sunt o soluţie. Că au mai tot protestat şi din păcate au protestat degeaba. O soluţie ar fi ca în ANRE să vină persoane responsabile la nivel de conducere şi persoane care să şi ştie despre ce este vorba în parohia pe care dânşii o manageriază. Că, din păcate, acum acolo deciziile se iau la nivelul II şi III şi acolo sunt oameni care părerea mea este că au interese. Asta se întâmplă, am tot spus-o, nu mă feresc să o spun în continuare, pentru că altfel nu se poate. La ora când vorbim preţul mediu în Ungaria este 66 de euro, preţul mediu în România este 41 de euro. Nu suntem în stare să exportăm decât 6MW şi, culmea, de ce importăm? Asta este. Pentru că nu există decât capacitatea alocată de transfer dintre Ungaria înspre România şi nu dinspre România înspre Ungaria. Iar noi, de exemplu, stăm cu grupul I, l-am închis la Turceni, care făcea energie cu 40 de euro, ca să aducem energie din Ungaria cu 60.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: