Ruşeţ: Nu s-a luat nicio decizie cu privire la programul de 12 ore

Nu s-a luat nicio decizie la nivel de Directorat referitoare la schimbarea programului de lucru în carierele CE Oltenia, spune Ion Ruşeţ, director în cadrul complexului. Şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea a precizat că o astfel de decizie va fi luată numai după o consultare a sindicatelor reprezentative la nivel de sector. Ruşeţ acuză de exces de zel sindicaliştii care s-au pripit să critice intenţia administraţiei.

Reporter: Care sunt ultimele informaţii legate de trecerea la programului la 12 ore în cariere?

Ion Ruşeţ: La ora la care discutăm nu s-a luat nicio decizie cu privire la acest program. Este adevărat că s-a avut în vedere o simulare la nivelul subunităţilor miniere. Aşteptăm propunerile de la nivelul subunităţilor şi după aceste propuneri va fi o consultare extrem de serioasă şi responsabilă cu toate organizaţiile semnatare ale CCM. După aceasta se poate spune că se va lua sau nu o decizie pentru modificarea programului. Până acum nu au venit nici măcar propuneri de la nivelul subunităţilor din cadrul Sucursalei Diviziei Miniere.

Rep.: Ce înseamnă mai exact aceste simulări?

I.R.: Înseamnă ca subunităţile să-şi prioritizeze utilajele cu care vor funcţiona pentru această perioadă de vară, este un prim aspect. În funcţie de asta să analizeze echipajele de pe aceste utilaje. Dacă sunt utilaje care se vor opri din lipsă de front de lucru, acolo unde există probleme cu exproprierile de exemplu, se vor opri utilajele, trebuie redistribuit personalul de pe aceste utilaje pe utilajele care funcţionează, pe completare, chiar dacă avem un plus de personal pe aceste utilaje care funcţionează, va fi redistribuit pentru a nu trimite oameni în şomaj tehnic. Sunt asemenea situaţii. După acest lucru, trebuie să vină propuneri dacă se impune pe perioada aceasta până în septembrie modificarea programului sau nu. La ora aceasta nu s-aluat nicio decizie, nici măcar nu s-a discutat într-o structură organizată, cum ar fi Directoratul, despre modificarea acestui program.

Rep.:  Spuneţi că nu s-a discutat în Directorat, dar domnul director Antonie le-a transmis deja şefilor de subunităţi că vrea în cariere program de 12 ore...  

I.R.: Le-a spus: Luaţi măsuri. Adică luaţi măsuri şi aveţi în vedere chiar această propunere de modificare a programului de lucru de la 8 la 12, care ar însemna comasarea unor trasee, sunt mai multe aspecte. Ar însemna reducerea semnificativă a cheltuielilor cu transportul, o mai bună organizare în ceea ce priveşte reviziile şi reparaţiile.

Rep.: Sindicatele par să nu fie de acord cu majorarea programului de lucru în cariere...

I.R.: Cred că a fost un antepronunţ pe o informaţie luată cu prea mult zel. Cu excepţia poziţiei exprimate la Conferinţa SMEO în baza unei întrebări puse în sală a unui delegat care era îngrijorat, care nu era pro, era împotrivă, nu s-a demarat nicio consultare.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: