Iulia Vână: Candidatura ansamblului Brâncuşi la UNESCO a fost retrasă, nu respinsă

Proiectul privind includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor în Patrimoniul Mondial nu a fost refuzat de UNESCO, spune viceprimarul din Târgu Jiu, Iulia Vână.  Dosarul a fost retras de autorităţile române înainte de a fi refuzat, pentru că odată ce s-ar fi dat un răspuns negativ, proiectul nu ar mai fi putut fi redepus.

Reporter: Din raportul UNESCO reiese faptul că autorităţile române ştiau încă din luna ianuarie 2015 că propunerea era de neincludere a Ansamblul Brâncuşi pe lista Patrimoniului Mondial. De ce aţi ascuns acest lucru?

Iulia Vână: Vreau să spun că situaţia precum că dosarul a fost refuzat nu este cea reală. Nicidecum nu s-a primit nicio scrisoare începând din luna ianuarie. În momentul de faţă a fost retras de la masa negocierilor în urma hotărârii care a fost luată de ministrul culturii şi Ministerul Culturii în urma tuturor discuţiilor care s-au purtat şi cu Institutul Naţional de Patrimoniu şi cu toate forurile şi reprezentanţii ICOMOS, pentru că ar fi fost un risc foarte mare de a fi refuzat dosarul. Şi atunci a fost retras de la masa negocierilor. În situaţia aceasta nu s-a aflat numai România, ci şi India, Germania, Austria, adică nu suntem singurii. Deci, dosarul nu are un verdict negativ, nu a fost refuzat la masa rotundă a negocierilor, a fost retras de România pentru a putea să-l redepunem în 2017 cu şanse mult mai mari de includere. Recomandările UNESCO au fost de a se include doar Coloana, ca element singular, ceea ce nu se poate. Reprezentanţii noştri au participat acolo, au susţinut exact ideea de ansamblu aşa cum Brâncuşi a lăsat-o şi dosarul va fi redepus undeva în 2016-2017.

Rep.: Asta însemnă că aveaţi informaţii că urma să fie respins de către comisia UNESCO…

I.V.: Decizia nu a fost luată de noi, de la nivelul primăriei municipiului Târgu Jiu. A fost luată la nivelul Ministerului Culturii. Exista un factor de risc destul de mare. În momentul în care se depune un dosar şi este refuzat, nu se mai poate redepune niciodată pentru entitatea respectivă. Aşa s-a luat decizia să fie retras. Anul acesta a fost şi un context mai puţin favorabil, cei de la UNESCO nefiind interesaţi de zona europeană. Şi atunci s-a luat decizia de a nu risca şi să fie redepus în perioada 2016-2017. În toată această perioadă să se facă lobby, atât la nivel diplomatic cât şi guvernamental, pentru că noi la nivelul primăriei Târgu Jiu am făcut tot ce ne-a stat nouă în putere, dar noi suntem limitaţi la un moment dat. 

Rep.: Ce a lipsit pentru a fi acceptat proiectul?

I.V.: N-a lipsit nimic. Nu a fost niciun fel de viciu de elaborare al dosarului. Pur şi simplu în momentul acesta opinia UNESCO ar fi îndreptată către alte zone.

Rep.: Ce şanse credeţi că mai are Ansamblul pentru a fi inclus în Patrimoniul UNESCO?

I.V.: Eu sper din tot sufletul să reuşim, pentru că merită să fie acolo.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: